Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson komt met zespuntenplan tegen Russische inval in Oekraïne

Johnson komt met zespuntenplan tegen Russische inval in Oekraïne

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson dringt er bij andere leiders op aan zich aan te sluiten bij een zespuntenplan als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Het plan bestaat uit onder meer levering van humanitaire hulp en toebrenging van de ergst mogelijke economische pijn aan Moskou.

Voorafgaand aan ontmoetingen met premier Mark Rutte en leiders uit Canada en Centraal-Europa komende week in Londen, zei Johnson dat de invasie van de Russische president Vladimir Poetin moet mislukken. "Het is niet genoeg om onze steun uit te spreken voor de op regels gebaseerde internationale orde - we moeten haar verdedigen tegen een aanhoudende poging om de regels met militair geweld te herschrijven", zei Johnson in een verklaring.

Hij somde zijn doelstellingen op, waaronder een internationale humanitaire coalitie voor Oekraïne, steun voor zijn zelfverdediging en maximalisatie van economische druk op Moskou. Johnson riep ook op tot diplomatieke wegen voor de-escalatie met volledige betrokkenheid van de Oekraïense regering, meer veiligheid in het Europees-Atlantische gebied en een einde aan de "sluipende normalisering" van de Russische activiteiten in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

1 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

2 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

5 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

5 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

5 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

6 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

7 uur geleden