Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson en Sunak roepen op tot eenheid na overwinning Truss

Johnson en Sunak roepen op tot eenheid na overwinning Truss

LONDEN (ANP) - De uittredende Britse premier Boris Johnson heeft zijn opvolger Liz Truss gefeliciteerd met haar overwinning bij de leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij. Nu de campagne is afgelopen vindt Johnson dat het tijd is voor eenheid en dat "alle Conservatieven 100 procent achter haar gaan staan". Ook Truss' tegenstander Rishi Sunak heeft haar gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning.

Johnson denkt dat Truss "het juiste plan" heeft om de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Truss de stijgende prijzen van energie en levensonderhoud kan bedwingen.

Truss, die buitenlandminister was in het kabinet van Johnson, won de leiderschapsverkiezing van Sunak met 57 procent van de stemmen. Sunak sluit zich aan bij de woorden van Johnson. Hij bedankte de mensen die hem gesteund hebben, maar nu wil hij dat iedereen "zich verenigt achter de nieuwe premier, Liz Truss, terwijl ze het land door deze moeilijke tijden stuurt".

Oppositie

Oppositieleider Keir Starmer is minder enthousiast. De voorman van Labour vindt dat ze snel meer moet vertellen over haar economische plannen. Ze zou tijdens haar campagne alleen maar hebben gesproken over de belastingen van grote bedrijven en niet over de lasten van de gewone Britten. Volgens Starmer heeft ze te weinig voeling met de samenleving. Een ander Labour-parlementslid vindt dat het het beste zou zijn om nu landelijke verkiezingen te houden.

Vanuit het buitenland kwamen al wel felicitaties binnen voor de nieuwe premier. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kijkt ernaar uit om met Truss samen te werken en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoopt op een constructieve relatie met de nieuwe premier. Ook premier Mark Rutte laat weten graag de band met het Verenigd Koninkrijk te versterken tijdens het premierschap van Truss.

Meer uit Buitenland

Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

12 minuten geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

3 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

6 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

8 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

9 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

10 uur geleden
Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

12 uur geleden