Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson en Sunak roepen op tot eenheid na overwinning Truss

Johnson en Sunak roepen op tot eenheid na overwinning Truss

LONDEN (ANP) - De uittredende Britse premier Boris Johnson heeft zijn opvolger Liz Truss gefeliciteerd met haar overwinning bij de leiderschapsverkiezing van de Conservatieve Partij. Nu de campagne is afgelopen vindt Johnson dat het tijd is voor eenheid en dat "alle Conservatieven 100 procent achter haar gaan staan". Ook Truss' tegenstander Rishi Sunak heeft haar gefeliciteerd met de verkiezingsoverwinning.

Johnson denkt dat Truss "het juiste plan" heeft om de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Truss de stijgende prijzen van energie en levensonderhoud kan bedwingen.

Truss, die buitenlandminister was in het kabinet van Johnson, won de leiderschapsverkiezing van Sunak met 57 procent van de stemmen. Sunak sluit zich aan bij de woorden van Johnson. Hij bedankte de mensen die hem gesteund hebben, maar nu wil hij dat iedereen "zich verenigt achter de nieuwe premier, Liz Truss, terwijl ze het land door deze moeilijke tijden stuurt".

Oppositie

Oppositieleider Keir Starmer is minder enthousiast. De voorman van Labour vindt dat ze snel meer moet vertellen over haar economische plannen. Ze zou tijdens haar campagne alleen maar hebben gesproken over de belastingen van grote bedrijven en niet over de lasten van de gewone Britten. Volgens Starmer heeft ze te weinig voeling met de samenleving. Een ander Labour-parlementslid vindt dat het het beste zou zijn om nu landelijke verkiezingen te houden.

Vanuit het buitenland kwamen al wel felicitaties binnen voor de nieuwe premier. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kijkt ernaar uit om met Truss samen te werken en de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hoopt op een constructieve relatie met de nieuwe premier. Ook premier Mark Rutte laat weten graag de band met het Verenigd Koninkrijk te versterken tijdens het premierschap van Truss.

Meer uit Buitenland

Zus Noord-Koreaanse leider waarschuwt tegen flyeracties

PYONGYANG (ANP/RTR) - De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt voor "verwoestende gevolgen" als er weer propagandaflyers naar Noord-Korea worden gestuurd. Er zijn zeker 29 grote ballonnen met daarin flyers gevonden, aldus zus Kim Yo-jong in een verklaring aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

2 uur geleden
Duitse minister verbiedt uiterst rechts medium Compact

BERLIJN (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft het blad Compact verboden omdat het extreemrechts zou zijn. Er zijn invallen gedaan in kantoren van het blad en woningen van eigenaren en uitgevers in vier deelstaten. Volgens Faeser is het in 2010 opgerichte medium "een cruciale spreekbuis voor de extreemrechtse scene" in Duitsland.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

4 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

6 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

6 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

7 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

7 uur geleden