Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson belooft verbeteringen na kritisch 'partygate'-rapport

Johnson belooft verbeteringen na kritisch 'partygate'-rapport

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het Lagerhuis verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens coronalockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor bijeenkomsten die zijn gehouden en de manier waarop ermee is omgegaan.

Topambtenaar Sue Gray deed op verzoek van Johnson onderzoek naar feestjes en borrels van overheidspersoneel. Haar kritische bevindingen werden maandag openbaar gemaakt. Er was volgens Gray sprake van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol.

Gray vindt dat direct moet worden geleerd van wat er heeft plaatsgevonden. Johnson heeft gezegd de bevindingen van Gray te accepteren en haar aanbeveling op te volgen. "We zullen veranderingen doorvoeren", aldus Johnson. Hier zal de komende dagen meer over worden bekendgemaakt.

Vertrekeis

Steeds meer politici eisen het vertrek van Johnson. Zelf is hij niet van plan op te stappen en stelt zich afwachtend op vanwege het lopende politieonderzoek naar 'partygate'. Hij werd na zijn verklaring in het Lagerhuis direct bekritiseerd. Oppositieleider Keir Starmer van Labour beschuldigde Johnson ervan zich te verschuilen achter het politieonderzoek. "Er is geen twijfel dat de premier nu onderworpen is aan een strafrechtelijk onderzoek", zei Starmer.

De kritiek van Starmer werd in het Lagerhuis in stilte ontvangen door Johnson partijgenoten. Die reageren doorgaans met luid gejoel op aanvallen op hun premier, schrijft Sky News, maar dit keer niet.

Johnson ligt ook binnen zijn Conservatieve Partij onder vuur. Meerdere partijgenoten hebben hun vertrouwen in hem opgezegd, maar het is nog niet duidelijk of er voldoende steun is voor een vertrouwensstemming. Als Johnson die stemming verliest, wordt hij afgezet als partijleider en premier.

Meer uit Buitenland

Media: ex-president Bolsonaro komt deze maand terug naar Brazilië

BRASILIA (ANP) - De omstreden Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro keert binnenkort terug naar zijn land, nadat hij eind vorig jaar naar de Verenigde Staten was uitgeweken. Volgens Braziliaanse media kocht hij een vliegticket voor 30 maart. Het kan nog zijn dat hij zich op het laatste moment bedenkt.

1 uur geleden
Zelensky zweert wraak na jongste aanvallen

BACHMOET (ANP/AFP) - Oekraïne zal reageren op alle Russische aanvallen, bezwoer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky na onder meer een droneaanval ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Daarbij vielen minstens acht doden. Een beschieting van een flatgebouw in Zaporizja had zeker één dode tot gevolg.

3 uur geleden
Japanse commerciële lander komt in baan rond maan

TOKIO (ANP) - Een onbemande commerciële lander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste landing van een bedrijf op de maan. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace.

5 uur geleden
Nog geen besluit over vervolging ex-president Trump

NEW YORK (ANP) - Een mogelijk besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump om zwijggeld voor een pornoster valt in ieder geval niet deze woensdag. Een speciale jury in New York die dit besluit moet nemen, komt niet bijeen, aldus Amerikaanse media.

6 uur geleden
Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

7 uur geleden
Brits parlement akkoord met nieuwe Brexit-deal over Noord-Ierland

LONDEN (ANP/DPA) - Het Britse parlement heeft ingestemd met het nieuwe akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over het Brexit-geschil rond Noord-Ierland. Een duidelijke meerderheid van het Lagerhuis toonde zich voorstander van een mechanisme dat het Noord-Ierse parlement inspraak geeft bij de toepassing van nieuwe Europese regels in deze Britse regio.

7 uur geleden
Johnson houdt vol: ik heb niet gelogen tegen parlement

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson houdt vol dat hij het parlement niet bewust heeft misleid over het 'partygate'-schandaal. Hij verdedigde zichzelf woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoekt of er sprake was van bewuste misleiding toen Johnson zei dat er geen regels waren overtreden in zijn kantoor en ambtswoning, waar het personeel feestjes hield tijdens de coronalockdowns. "Hand op mijn hart, ik heb niet gelogen tegen het Lagerhuis."

7 uur geleden