Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson belooft verbeteringen na kritisch 'partygate'-rapport

Johnson belooft verbeteringen na kritisch 'partygate'-rapport

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het Lagerhuis verbeteringen beloofd na een kritisch rapport over feestjes tijdens coronalockdowns. Ook bood hij zijn excuses aan voor bijeenkomsten die zijn gehouden en de manier waarop ermee is omgegaan.

Topambtenaar Sue Gray deed op verzoek van Johnson onderzoek naar feestjes en borrels van overheidspersoneel. Haar kritische bevindingen werden maandag openbaar gemaakt. Er was volgens Gray sprake van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol.

Gray vindt dat direct moet worden geleerd van wat er heeft plaatsgevonden. Johnson heeft gezegd de bevindingen van Gray te accepteren en haar aanbeveling op te volgen. "We zullen veranderingen doorvoeren", aldus Johnson. Hier zal de komende dagen meer over worden bekendgemaakt.

Vertrekeis

Steeds meer politici eisen het vertrek van Johnson. Zelf is hij niet van plan op te stappen en stelt zich afwachtend op vanwege het lopende politieonderzoek naar 'partygate'. Hij werd na zijn verklaring in het Lagerhuis direct bekritiseerd. Oppositieleider Keir Starmer van Labour beschuldigde Johnson ervan zich te verschuilen achter het politieonderzoek. "Er is geen twijfel dat de premier nu onderworpen is aan een strafrechtelijk onderzoek", zei Starmer.

De kritiek van Starmer werd in het Lagerhuis in stilte ontvangen door Johnson partijgenoten. Die reageren doorgaans met luid gejoel op aanvallen op hun premier, schrijft Sky News, maar dit keer niet.

Johnson ligt ook binnen zijn Conservatieve Partij onder vuur. Meerdere partijgenoten hebben hun vertrouwen in hem opgezegd, maar het is nog niet duidelijk of er voldoende steun is voor een vertrouwensstemming. Als Johnson die stemming verliest, wordt hij afgezet als partijleider en premier.

Meer uit Buitenland

Rusland wijt burgerslachtoffers op de Krim aan raketten VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een Oekraïense raketaanval op de door Rusland geannexeerde Krim, waarbij vijf mensen onder wie drie kinderen omkwamen en bijna 125 mensen gewond raakten. Bij de aanval werd immers gebruikgemaakt van door de VS geleverde raketten, aldus het Russische ministerie van Defensie, dat sprak van een "doelbewuste raketaanval op vreedzame inwoners".

3 uur geleden
Nog twee vermisten na noodweer in delen kanton Graubünden

CHUR (ANP/AFP) - Na het noodweer dat delen van het Oost-Zwitserse kanton Graubünden vrijdag trof, zijn er nog twee vermisten. Er wordt van uitgegaan dat ze niet meer in leven zijn. Zondag is bekendgemaakt dat de stoffelijke resten van een vermiste man zijn aangetroffen in het dal van Mesolcina, niet ver van de Italiaanse grens. De man verdween vrijdag meer dan acht kilometer van de plek waar zijn lichaam door bergingswerkers werd gevonden.

3 uur geleden
Groothertog Luxemburg draagt taken over

LUXEMBURG (ANP) - De 69-jarige Luxemburgse groothertog Henri draagt taken over aan zoon Guillaume. Hij zei dit in een toespraak op de nationale feestdag van het land. "Ik wil meedelen dat ik besloten heb prins Guillaume in oktober te benoemen tot luitenant-vertegenwoordiger", aldus de groothertog.

5 uur geleden
Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende dagen 1600 evenementen gepland en er worden nieuwe spotjes uitgezonden op televisie en verspreid via sociale media, staat in een memo die is ingezien door het Amerikaanse NBC News.

5 uur geleden
Toeristen kunnen weer naar Capri na reparatie waterpijpleiding

CAPRI/NAPELS (ANP/DPA) - Na de reparatie van een waterpijpleiding naar het eiland Capri kunnen toeristen weer naar het geliefde eiland toe. Burgemeester Paolo Falco heeft zondag gezegd dat alle reisbeperkingen zijn ingetrokken. Zaterdag werd de toevoer van drinkwater geblokkeerd door met name een luchtbel in de leiding, maar de problemen zijn verholpen.

7 uur geleden
Netanyahu: we zagen dramatische afname in wapenleveranties VS

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verwachting uitgesproken dat onenigheid met de Verenigde Staten over wapenleveranties aan zijn land in de nabije toekomst zal worden opgelost. De regeringschef zei tijdens kabinetsberaad dat die leveranties ongeveer vier maanden geleden "een dramatische afname" begonnen te vertonen.

7 uur geleden
Oekraïne meldt vernietiging kruisraketten bij Kyiv

KYIV (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - Oekraïne zegt twee kruisraketten te hebben neergehaald die richting de hoofdstad vlogen. In Kyiv waren explosies te horen. De gouverneur van het hoofdstedelijke gebied zei dat twee mensen lichtgewond raakten door vallende raketresten. Een twintigtal huizen en meerdere bedrijven zouden schade hebben opgelopen.

8 uur geleden