Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson belooft Oekraïne nieuwe wapensteun bij bezoek aan Kiev

Johnson belooft Oekraïne nieuwe wapensteun bij bezoek aan Kiev

KIEV (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson is op de Oekraïense onafhankelijkheidsdag naar Kiev afgereisd. Hij is in de Oekraïense hoofdstad omdat "wat in Oekraïne gebeurt voor ons allemaal van belang is" en om nieuwe wapensteun toe te zeggen.

Johnson heeft tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Volodimir Zelenski aangekondigd een nieuw wapenpakket ter waarde van 54 miljoen pond (64 miljoen euro) te sturen. De hulp bestaat uit onder meer raketsystemen, drones en munitie.

Volgens Johnson, die volgende maand aftreedt, blijft het Verenigd Koninkrijk "schouder aan schouder" naast Oekraïne staan. Hij zegt erin te geloven dat het Oost-Europese land de oorlog van Rusland kan en zal winnen. Oekraïne is daarbij sterk afhankelijk van wapensteun van westerse bondgenoten. Johnson roept landen op wapens te blijven leveren.

Vriend

De premier stelt dat Rusland niet alleen Oekraïne ernstig heeft onderschat, maar ook de prijs die de internationale gemeenschap bereid is te betalen om Oekraïne te helpen. Naast vele miljarden euro's aan steun voor Oekraïne, worstelen landen ook met stijgende energieprijzen. Volgens Johnson betalen Britten hogere energierekeningen, terwijl Oekraïners "met bloed" betalen.

Het is Johnsons vierde bezoek aan Oekraïne dit jaar en zijn derde sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. Zelenski stelt dat "niet alle landen het geluk hebben om zo'n vriend te hebben". Hij kende Johnson bij diens laatste bezoek aan Kiev de "Orde van de Vrijheid" toe, een eer voor mensen die de Oekraïense soevereiniteit ondersteunen.

Meer uit Buitenland

Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

2 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

5 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

7 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

8 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

11 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

12 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

13 uur geleden