Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Johnson: bedreigingen Churchill-monument absurd en beschamend

Johnson: bedreigingen Churchill-monument absurd en beschamend

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson vindt het "absurd en beschamend" dat demonstranten het monument van oorlogspremier Winston Churchill (1874-1965) dreigen te vernielen. Het beeld in Londen is uit voorzorg ingepakt nadat demonstranten het voetstuk eerder van de tekst 'was een racist' voorzagen.

Johnson haalde op Twitter uit naar de demonstranten die het beeld hadden beklad. "Ja, Churchill zei soms dingen die vandaag de dag onacceptabel zouden zijn", gaf Johnson toe. "Maar hij heeft zijn monument volkomen verdiend. We kunnen ons verleden niet reviseren of censureren. We kunnen niet doen alsof we een andere geschiedenis hebben", aldus Johnson, die opriep om dit weekend niet naar demonstraties te gaan.

"Wij begrijpen allemaal de legitieme gevoelens van verontwaardiging over hetgeen er in Minnesota is gebeurd", stelde Johnson naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd bij zijn aanhouding door de politie in de Amerikaanse stad Minneapolis eind vorige maand. "Hoeveel vooruitgang we in ons land ook hebben geboekt in het bestrijden van racisme, en dat is enorm veel, we beseffen allemaal dat er nog veel werk te doen is." Volgens Johnson zijn de demonstraties tegen racisme en politiegeweld tegen minderheden "helaas gekaapt door extremisten die geweld willen plegen."

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

10 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

11 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

12 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

12 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

13 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

13 uur geleden