
John de Mol en Gunay Uslu om de tafel over misstanden The Voice
DEN HAAG (ANP) - Talpabaas John de Mol en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gaan woensdag met elkaar praten over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland. Afgelopen vrijdag zei De Mol dat hij was ingegaan op de uitnodiging van Uslu.
In het programma BOOS, van maker Tim Hofman, kwamen de misstanden aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In totaal deden tientallen vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Rietbergen stapte voor de uitzending op. Hij erkende relaties van "seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen twee aangiftes, waarvan een voor verkrachting.
De Mol zei over de onthullingen dat hij hoopt dat de ze "een voorbeeld zijn" en dat als slachtoffers "het ooit nog eens overkomt" ze geleerd hebben "onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden".
Vrijdag zei Uslu "misselijk" te zijn geworden van de berichten over het seksueel overschrijdend gedrag bij het programma en een gesprek erover te willen met "de omroepen en John de Mol". Ook nam ze afstand van De Mols opmerkingen over vrouwen die het zelf moeten melden. "Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen." Verder zei ze "iedere mogelijkheid op te willen pakken" die er is om onderzoeken in te stellen. "Dit blijft niet liggen."
De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Op zijn opmerkingen kreeg hij veel kritiek, onder meer via een advertentie van Talpa-vrouwen in het AD. In de paginagrote advertentie staat de tekst 'Beste John, het ligt niet aan de vrouwen'.
Meer uit Binnenland
SAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Pool Patryk Marcin Szwajnoch die door Nederland wordt gezocht is toegevoegd aan de 'Most Wanted'-lijst van Europol. Volgens Opsporing Verzocht deed Szwajnoch aan grootschalige illegale handel van drugs vanuit Nederland.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De automatische controles bij de uitstootvrije zones die sinds 1 januari in een reeks binnensteden gelden, werken niet bij buitenlandse voertuigen. Dat heeft staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) dinsdag gezegd in een debat. Boa's moeten voorlopig de handhaving bij de bedrijfswagens op zich nemen.
6 uur geledenDOETINCHEM (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan zaterdag niet naar de uitvaart van paus Franciscus. Het koningspaar en zijn gezin vieren zoals eerder gepland Koningsdag in Doetinchem. Wel beginnen de festiviteiten later, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.
7 uur geledenOOSTERHOUT (ANP) - Het derde slachtoffer van een schietpartij in Oosterhout eind maart is overleden. De 25-jarige man uit de Brabantse plaats lag zwaargewond in het ziekenhuis en is dinsdag aan zijn verwondingen overleden, meldt de politie.
8 uur geledenZWOLLE (ANP) - Een 20-jarige vrouw uit Steenwijk wordt verdacht van het doden van haar baby direct na de bevalling. Ze stopte het lichaam in een vuilniszak en hield het op haar kamer verborgen. Tegen de vrouw is dinsdag in de rechtbank in Zwolle een celstraf van veertig maanden waarvan de helft voorwaardelijk geëist.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Kardinaal Wim Eijk is zaterdag aanwezig bij de uitvaart van paus Franciscus. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland vertrekt op korte termijn naar Vaticaanstad. Ook bisschop Jan Hendriks gaat ernaartoe. Of er nog andere bisschoppen vanuit Nederland aansluiten, is nog niet bekend.
10 uur geleden