Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Berends keert niet terug als CdK in Gelderland

John Berends keert niet terug als CdK in Gelderland

ARNHEM (ANP) - John Berends gaat niet meer aan het werk als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends legde zijn taken eerder neer na berichten over grensoverschrijdend en ongewenst gedrag op de werkvloer. Tijdens een extra vergadering van Provinciale Staten maakte hij woensdag bekend dat "zijn wens om terug te keren nooit zwaarder mag wegen dan de vraag wat goed is voor deze provincie".

Berends kwam met de bekendmaking nadat in Provinciale Staten veel partijen kritisch waren over het beeld dat uit een onderzoek naar de berichten over grensoverschrijdend gedrag naar voren komt. Volgens dat KPMG-rapport voelen mensen zich onveilig door bijvoorbeeld de manier waarop hij informatie tegen ze gebruikt.

Statenfracties vinden dat dat niet past bij de functie van commissaris van de Koning. "De commissaris moet een boegbeeld zijn", aldus de ChristenUnie. Het CDA ziet een patroon, niet van grensoverschrijdend, maar van "ongewenst gedrag in de organisatie". "We zien een verstoorde werkrelatie. In het belang van Gelderland en de organisatie is terugkeer niet wenselijk."

Verstoorde verhoudingen

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en Volt repten eveneens van verstoorde verhoudingen. "Een terugkeer zou te veel spanning veroorzaken in de organisatie", aldus de Partij voor de Dieren. "Het rapport pleit Berends niet vrij", aldus Volt dat "niet-passend gedrag volgens het normenkader" ziet.

Ook Gedeputeerde Staten voorzagen dat een terugkeer van Berends tot onrust zou leiden. "Er zijn signalen binnengekomen dat samenwerken met Berends de organisatie geen goed gaat doen", zei gedeputeerde Ans Mol - van de Camp. In het KPMG-onderzoek ziet zij niet "de bevestiging van de vaak zware beschuldigingen in media, wel het beeld van een beschadigde organisatie". Om dat te veranderen is een cultuuromslag nodig. "Er is echt iets aan de hand."

Lenferink plaatsvervanger

"De Staten bepalen als hoogste orgaan wat het beste is voor Gelderland. Ik heb begrip voor de wens tot rust in de organisatie. En ik geef daaraan gehoor", aldus Berends in zijn verklaring. Henri Lenferink vervangt Berends al en blijft dat voorlopig doen.

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

5 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

5 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

6 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

18 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

21 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

21 uur geleden