Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

Na afloop spreken Europarlementariërs haar in Straatsburg toe en vervolgens debatteren ze over Navalny's dood met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van België, op dit moment voorzitter van de EU-landen. Inzet van het debat is te komen tot een gemeenschappelijke steunbetuiging aan Russische mensenrechtenactivisten, journalisten en leden van de oppositie. Een stemming over die steunbetuiging is voor donderdag gepland.

Het Europees Parlement probeerde Aleksej Navalny de afgelopen jaren bij te staan en heeft hem in 2021 de jaarlijkse mensenrechtenprijs van het Europees Parlement toegekend. De Sacharovprijs, vernoemd naar de Sovjet-mensenrechtenactivist Andrej Sacharov, kon Navalny door zijn gevangenschap niet zelf in ontvangst nemen. Zijn dochter Darja kwam ervoor naar Straatsburg. In die periode bleef haar moeder Joelia nog grotendeels op de achtergrond. Dat is veranderd na de verdachte dood van haar man afgelopen 16 februari. Joelia Navalnaja heeft vorige week aangekondigd het werk van haar overleden echtgenoot te willen voortzetten.

Meer uit Buitenland

Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

MÜNSTER (ANP/RTR/DPA) - De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering. Dat besloot een Duits gerechtshof en dat betekent dat de veiligheidsdiensten allerlei middelen mogen inzetten om de AfD in de gaten te houden.

43 minuten geleden
Israël rukt verder op in noorden van Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Dat melden Palestijnse media en inwoners van het gebied.

1 uur geleden
Georgië zet nieuwe stap naar goedkeuring omstreden wet

TBILISI (ANP/DPA/RTR) - Het parlement in Georgië heeft een nieuwe stap gezet richting de goedkeuring van een omstreden wetsvoorstel over "buitenlandse agenten". Een commissie is maandag akkoord gegaan. Nu moet het parlement alleen nog voor de derde en laatste keer instemmen, wat waarschijnlijk dinsdag gebeurt.

1 uur geleden
Rusland meldt grote Oekraïense drone- en raketaanval

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland meldt zeker 31 Oekraïense drones te hebben neergehaald die waren ingezet bij nachtelijke aanvallen. Ook zouden zestien raketten uit de lucht zijn geschoten.

2 uur geleden
Georgische politie duwt demonstranten weg voor parlement Tbilisi

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie is begonnen met het wegduwen van demonstranten die de hele nacht hebben geprotesteerd voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De demonstranten zijn tegen het wetsvoorstel om "buitenlandse agenten" in kaart te brengen en te beteugelen. Critici vinden het sterk lijken op een Russische wet, bedoeld om afwijkende meningen de kop in te drukken en dissidenten het zwijgen op te leggen.

4 uur geleden
Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

HUELVA (ANP) - De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen. De zeven drugssmokkelaars werden uiteindelijk aangehouden nabij de kust van de Andalusische stad Huelva, schreef de politie-eenheid van de Guardia Civil zondag op X.

10 uur geleden
Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

12 uur geleden