Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Joe Biden: verkiezingen kunnen niet worden uitgesteld

Joe Biden: verkiezingen kunnen niet worden uitgesteld

DOVER (ANP/BLOOMBERG) - De voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, heeft beklemtoond dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld. Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de pandemie van het coronavirus is geen reden de stembusgang te vertragen of uit te stellen. Biden riep in een vraaggesprek met NBC de staten op in ieder geval voorbereidingen te treffen voor het stemmen op afstand, zoals bijvoorbeeld per brief, in plaats van in een stemlokaal.

Hoe dan ook is de verkiezingsdag 3 november, aldus Biden. Zijn oproep valt dinsdag samen met voorverkiezingen in de noordelijke staat Wisconsin, waar kiezers ondanks een lockdown in de rij moeten staan om hun stem uit te brengen. De Democratische gouverneur van de dunbevolkte staat (5,7 miljoen inwoners), Tony Evers, had vergeefs geprobeerd de verkiezing wegens het virus uit te stellen, zoals in veel staten is gebeurd. Ook de Democratische rivaal van Biden, de linkse Bernie Sanders, had zich uitgesproken tegen de voorverkiezing tijdens deze coronacrisis.

Maar het parlement van Wisconsin ging niet akkoord en ook het Hooggerechtshof bemoeide zich ermee. Een rechter in Wisconsin had beslist dat mensen die op de verkiezingsdag zelf niet zouden kunnen stemmen, meer tijd krijgen om dat alsnog te doen. Het Hooggerechtshof heeft zich tegen die verlenging gekeerd. Ook de Democratische rivaal van Biden, de linkse Bernie Sanders, had zich uitgesproken tegen de voorverkiezing tijdens deze coronacrisis.

Handen wassen

Hoe de verkiezingsdag in Wisconsin verloopt, wordt volgens Amerikaanse media en politici als een test gezien voor nog resterende stembusgangen in tijden van het coronavirus. De Wisonsin Kiescommissie heeft iedereen opgeroepen afstand te bewaren en de handen te wassen voor en na het stemmen.

Sanders is ondanks zijn achterstand nog steeds in de race en zo lang hij het niet opgeeft, duurt de strijd in het Democratische kamp voort. Dan zou door het uitstellen van een reeks voorverkiezingen op zijn vroegst in juli bekend worden wie officieel de kandidaat voor de Democraten is.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

31 seconden geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

1 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

5 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

7 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

7 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

7 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

8 uur geleden