Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Joe Biden dringt aan op eenheid in Democratische Partij

Joe Biden dringt aan op eenheid in Democratische Partij

WILMINGTON (ANP) - Joe Biden heeft als overgebleven kandidaat voor het presidentschap van de Democratische Partij tot eenheid onder Democraten opgeroepen. Hij zei dit kort nadat zijn voornaamste rivaal, de linkse senator uit Vermont Bernie Sanders, had erkend de kandidatuur niet meer te kunnen winnen. Sanders beloofde daarbij met "de zeer gerespecteerde Biden" samen te werken. Biden zei de aanhangers van Sanders te begrijpen: "Ik zie jullie, ik hoor jullie en ik begrijp wat we snel in dit land gedaan moeten krijgen. Ik hoop dat jullie bij ons komen, jullie zijn welkom en jullie zijn nodig"."

Sanders wil naar eigen zeggen samenwerken om "onze progressieve ideeën" te dienen. Joe Biden wordt nu vrijwel zeker door het partijcongres in de zomer gekozen als de man die het in de presidentsverkiezingen in november gaat opnemen tegen de Republikeinse president Donald Trump. Maar Sanders trekt zich niet helemaal uit de voorverkiezingen terug. Hij wil met zo veel mogelijk mensen achter hem op het congres invloed op de partij uitoefenen.

De aanvankelijk voornamelijk onder oudere Democraten populaire ex-vicepresident Biden leek het onderspit te delven in de voorverkiezingen. Maar de coronacrisis heeft thema's waar Sanders mee scoorde, naar de achtergrond gedreven. Bovendien zijn de verkiezingscampagnes vrijwel stilgelegd en zijn voorverkiezingen uitgesteld.

Hereniging

Hoe Biden de hereniging van zijn verdeelde partij voor zich ziet, is volgens de The New York Times door de lockdowns onduidelijk. Biden is 'ondergedoken' in zijn woning in Wilmington (Delaware). Hij richt zich zo nu en dan via tv en internet tot de buitenwereld. Van een gezamenlijk optreden van de twee Democratische leiders om de eenheid uit te stralen, lijkt het voorlopig niet te komen. En het uitstel van het Democratische partijcongres naar augustus, betekent ook dat Biden minder tijd heeft om als presidentskandidaat campagne te voeren.

Ook Trump, die rekende op een probleemloze herverkiezing, heeft door de coronacrisis te maken met onvoorziene problemen. Zijn belangrijkste thema, de economisch groei, is verdampt. Ook zijn verkiezingsbijeenkomsten zijn afgelast. De twee kandidaten om de 46e president van de VS te worden, hebben elkaar maandag gebeld over de bestrijding van het virus, meldden Amerikaanse media. Het was volgens Trump een goed gesprek. Biden zei dat de twee hebben afgesproken het belangrijkste van de conversatie vertrouwelijk te houden.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

1 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

2 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

2 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

5 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

5 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

6 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

6 uur geleden