Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jodenhaat scherp veroordeeld tijdens World Holocaust Forum

Jodenhaat scherp veroordeeld tijdens World Holocaust Forum

JERUZALEM (ANP/RTR) - Wereldleiders hebben antisemitisme donderdag scherp veroordeeld op het World Holocaust Forum in Jeruzalem. Tientallen wereldleiders en prominenten herdenken in de Israëlische hoofdstad de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, 75 jaar geleden.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat antisemitisme en vreemdelingenhaat overal moet worden bestreden. De Israëlische president Reuven Rivlin zei eerder dat het "niet bekend is waar het antisemitisme eindigt". Poetin was het daar niet helemaal mee eens. "Helaas weten we dit wel. Auschwitz was het eindresultaat", zei hij. In dat kamp in het geannexeerde deel van Polen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen, vooral Joden, vermoord door de nazi's.

Ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence riep de wereld op zich sterk te maken tegen "de verachtelijke golf van antisemitisme". "Maar dan moeten we ons ook verzetten tegen de hofleverancier van dit antisemitisme. De regering die de Holocaust ontkent en dreigt Israël van de kaart te vegen", zo zei Pence. Daarbij doelde hij op Iran.

Kritiek op Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sloot zich donderdag aan bij de woorden van Pence. Hij noemde de regering van Iran "het meest antisemitische regime op de planeet" dat zich bezighoudt met het "ontwikkelen van kernwapens en het vernietigen van de enige Joodse staat".

Ook koning Willem-Alexander woonde donderdag het World Holocaust Forum bij, samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

1 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

3 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

4 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

7 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

8 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

9 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

10 uur geleden