
Jeugdzorg gaat om middernacht voor 24 uur deels plat
DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorgmedewerkers leggen om middernacht het werk neer omdat ze vinden dat er te weinig geld is voor hun sector, dat de werkdruk te hoog is en dat de wachtlijsten te lang zijn. Geld dat gemeenten voor jeugdzorg krijgen, moet ook echt naar de jeugdzorg zelf gaan en niet naar iets anders, waarschuwen ze. Noodhulp bij acute problemen wordt het komende etmaal wel verleend.
Branchevereniging Jeugdzorg Nederland staat achter de actie van de vakbond FNV, maar niet bekend is hoeveel van de ruim 30.000 medewerkers uiteindelijk zullen deelnemen aan de staking. Om 13.00 uur is er ook een manifestatie op het Malieveld in Den Haag, georganiseerd door de bond. Op het Malieveld worden niet alleen jeugdzorgmedewerkers, maar ook ouders, jongeren, jeugdadvocaten, politici, docenten, studenten, (mogelijke) gemeenteraadsleden en zzp'ers verwacht door de FNV. Er wordt vooralsnog op 5000 deelnemers gerekend, afkomstig uit het hele land.
"Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel", zei FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar eerder.
Doorpakken
Olaf Prinsen, directeur van Jeugdzorg Nederland, zei al "pal achter onze jeugdzorgprofessionals" te staan. "Zij hebben het zwaar te verduren, zowel in de beeldvorming als in hun dagelijkse werk. Dat het stelsel vastloopt heeft directe gevolgen voor hun werk, zoals te veel administratief gedoe, een hoge werkdruk en steeds complexere problematiek. Er wordt al heel lang gepraat over oplossingen, maar Den Haag pakt niet door."
Op het Malieveld worden ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid, welzijn) en de directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Leonard Geluk, verwacht. Van Ooijen krijgt een bundel over de problematiek overhandigd.
Meer uit Binnenland
NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.
4 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.
5 uur geledenVENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.
6 uur geleden