Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jeugdzorg gaat om middernacht voor 24 uur deels plat

Jeugdzorg gaat om middernacht voor 24 uur deels plat

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorgmedewerkers leggen om middernacht het werk neer omdat ze vinden dat er te weinig geld is voor hun sector, dat de werkdruk te hoog is en dat de wachtlijsten te lang zijn. Geld dat gemeenten voor jeugdzorg krijgen, moet ook echt naar de jeugdzorg zelf gaan en niet naar iets anders, waarschuwen ze. Noodhulp bij acute problemen wordt het komende etmaal wel verleend.

Branchevereniging Jeugdzorg Nederland staat achter de actie van de vakbond FNV, maar niet bekend is hoeveel van de ruim 30.000 medewerkers uiteindelijk zullen deelnemen aan de staking. Om 13.00 uur is er ook een manifestatie op het Malieveld in Den Haag, georganiseerd door de bond. Op het Malieveld worden niet alleen jeugdzorgmedewerkers, maar ook ouders, jongeren, jeugdadvocaten, politici, docenten, studenten, (mogelijke) gemeenteraadsleden en zzp'ers verwacht door de FNV. Er wordt vooralsnog op 5000 deelnemers gerekend, afkomstig uit het hele land.

"Waar jeugdzorgwerkers al jaren voor waarschuwen, is nu aan het gebeuren: het stelselmatig bezuinigen op jeugdzorg en het vasthouden aan een onwerkbaar stelsel heeft de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zo uitgehold dat mensen er niet langer verantwoordelijk voor willen en kunnen zijn. En dat er nu wederom zonder plan en zonder zicht op drastische hervormingen bezuinigd moet worden, dat is volstrekt onacceptabel", zei FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar eerder.

Doorpakken

Olaf Prinsen, directeur van Jeugdzorg Nederland, zei al "pal achter onze jeugdzorgprofessionals" te staan. "Zij hebben het zwaar te verduren, zowel in de beeldvorming als in hun dagelijkse werk. Dat het stelsel vastloopt heeft directe gevolgen voor hun werk, zoals te veel administratief gedoe, een hoge werkdruk en steeds complexere problematiek. Er wordt al heel lang gepraat over oplossingen, maar Den Haag pakt niet door."

Op het Malieveld worden ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid, welzijn) en de directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Leonard Geluk, verwacht. Van Ooijen krijgt een bundel over de problematiek overhandigd.

Meer uit Binnenland

Amsterdam verscherpt inzet: maximaal 400.000 vluchten op Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft het standpunt over Schiphol aangescherpt. De hoofdstad wil een maximum van 400.000 vluchten per jaar, 40.000 minder dan de eerdere inzet in december, meldt de gemeente dinsdag.

48 minuten geleden
Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

2 uur geleden
OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zonder inhoudelijke behandeling vrijspraak gevraagd voor Ali N. in de zaak rond de moord op crimineel John Mieremet. Justitie heeft de Alkmaarder (39) jarenlang op de korrel gehad, maar "ondanks stevige verdenkingen" het bewijs niet rondgekregen, aldus de aanklager. De rechtbank vond zichzelf "niet voldoende geïnformeerd" om uitspraak te doen. De zaak wordt daarom later alsnog inhoudelijk behandeld.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen voor moorden na verklaringen kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij moorden, een poging moord en voorbereidingen hierop in Amsterdam en Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De mannen zijn aangehouden naar aanleiding van de verklaringen van de onlangs aangekondigde kroongetuige.

4 uur geleden
Oranjefans vermaken zich met muziek en bier in zonnig Berlijn

BERLIJN (ANP) - Nederlandse supporters bereiden zich in Berlijn voor op de laatste groepswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oostenrijk. Ruim vier uur voor het begin van het duel hebben duizenden fans bezit genomen van de pleinen en straten in de Duitse hoofdstad.

4 uur geleden
Spoedeisende zorg iets minder snel bereikbaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal ziekenhuislocaties met een afdeling spoedeisende hulp (SEH) en/of een afdeling acute verloskunde is tussen juni vorig jaar en maart dit jaar enigszins gedaald, constateert gezondheidsinstituut RIVM. Het analyseert, in opdracht van het gezondheidsministerie, periodiek het aanbod en de bereikbaarheid van onmiddellijk noodzakelijke zorg in Nederland. De daling komt vooral door concentraties.

4 uur geleden
24 jaar cel voor 'Bolle Jos 'voor cokehandel en moordopdracht

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 32-jarige Jos Leijdekkers, beter bekend als 'Bolle Jos" veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, voor internationale handel in cocaïne en het geven van opdracht voor een liquidatie. In totaal ging het om de import van bijna 7000 kilo cocaïne.

4 uur geleden