
Jeugdbescherming in noorden niet op orde, inspecties grijpen in
UTRECHT/GRONINGEN (ANP) - Kinderen in de provincies Groningen en Drenthe krijgen niet de juiste hulp, doordat Jeugdbescherming Noord haar zaken niet op orde heeft. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) plaatsen de instantie daarom onder verscherpt toezicht. De jeugdbescherming krijgt zeven maanden de tijd om de problemen op te lossen.
Het bestuur van Jeugdbescherming Noord heeft onlangs maatregelen genomen om de zorg te verbeteren, maar de inspecties zeggen dat ze "verminderd vertrouwen" hebben dat dit lukt.
De inspecties hebben onderzoek gedaan en vinden dat er een risico is "voor de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de jeugdbescherming en -reclassering". Jongeren en hun ouders "krijgen niet tijdig de passende bescherming, begeleiding en hulp die zij nodig hebben".
Verloop
Binnen vijf dagen na aanmelding moet de jeugdbescherming een eerste gesprek hebben met een jongere en zijn familie. Bij twee op de vijf cliënten wordt dat niet gehaald. Binnen zes weken moet er een plan van aanpak zijn, maar in 70 procent van de gevallen lukt dat niet. In dossiers staat vaak ook niet goed omschreven welke problemen jongeren hebben en wat zij nodig hebben.
De jeugdbescherming kampt met een tekort aan medewerkers en met veel verloop en verzuim. Jongeren hebben geen vaste begeleider en dat maakt het contact lastig. "Ouders willen meteen geholpen worden door jeugdzorgwerkers, maar jeugdzorgwerkers kunnen niet aan die verwachting voldoen. Dit roept emoties op bij de ouders en leidt tot klachten", aldus het rapport.
Opgestapt
Niet alles is de schuld van Jeugdbescherming Noord, benadrukken de inspecties wel. De problemen komen deels door de manier waarop de jeugdbescherming in Nederland is geregeld. "Jeugdzorgmedewerkers zijn veelal veel tijd kwijt aan het zoeken naar passende hulp en overleg met gemeentes hierover", aldus het inspectierapport.
Vanwege het kritische rapport is de volledige raad van toezicht van Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen opgestapt. De organisatie meldt in een verklaring: "Met het voltallig aftreden neemt de rvt vanuit zijn rol verantwoordelijkheid voor wat is misgegaan de afgelopen jaren. We maken de weg vrij voor de noodzakelijke verbeteringen en voor een nieuw elan in het toezicht daarop."
Eerder eisten de inspecties betere hulp van de William Schrikker Stichting, die in het hele land jeugdbescherming biedt. Ook daar krijgen jongeren niet op tijd de goede hulp.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Zorgen, onrust en boosheid in de Nederlandse samenleving over de "catastrofale situatie" in de Gazastrook zijn terecht, vindt demissionair premier Dick Schoof. Via de Rijksvoorlichtingsdienst laat hij weten dat de humanitaire situatie daar "een nieuw dieptepunt" heeft bereikt. Volgens het kabinet moet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "een andere koers varen" en humanitaire hulp tot Gaza toelaten.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam mocht poppodium Paradiso een vergunning verlenen voor een verbouwing. Dat oordeelde de rechter dinsdag, staat in een uitspraak die vrijdag is gepubliceerd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom vindt dat het "zo niet verder kan" in de strijd tussen Israël en Hamas. "We zien vreselijk veel verlies, angst en verdriet - bij Palestijnen én Israëli's. Dát raakt ons en iedereen, ongeacht overtuiging of afkomst", zeggen de rabbijnen en het bestuur van het genootschap waarbij tien gemeenten zijn aangesloten.
12 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag de kapitein van een snelle veerboot en de schipper van een watertaxi veroordeeld tot taakstraffen van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De vaartuigen kwamen op 21 oktober 2022 op de Waddenzee met elkaar in botsing, in het Schuitengat bij Terschelling. Vier opvarenden van de watertaxi kwamen om het leven. Het lichaam van een van hen, een 12-jarige jongen, is nooit gevonden. Twee opvarenden van de watertaxi raakten ernstig gewond.
12 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) mag meedoen bij de stikstofzaak van Farmers Defence Force (FDF) tegen de Nederlandse staat. De milieuorganisatie wil zich aansluiten bij de Staat omdat de uitkomst van het kort geding mogelijk gevolgen kan hebben voor de bescherming van natuur en milieu. De voorzieningenrechter ging hierin mee. FDF overweegt hoger beroep tegen de beslissing van de rechter.
12 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Omroep KRO-NCRV heeft overeenstemming bereikt met de oud-deelnemers van het programma Spoorloos die eerder door het programma aan verkeerde families in Colombia waren gekoppeld. Dat laten de omroep en De Vries Van Spanje advocaten, dat de oud-deelnemers bijstaat, weten in een gezamenlijke verklaring. Inhoudelijke details over de deal worden niet gedeeld.
14 uur geledenARNHEM (ANP) - De politie heeft deze week een derde verdachte aangehouden voor de ontvoering van twee kinderen in Dalfsen eerder dit jaar. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van RTV Oost. De 42-jarige vrouw uit Enschede wordt verdacht van medeplichtigheid aan de ontvoering. Eerder werden al de biologische ouders van de kinderen opgepakt.
14 uur geleden