
Jetten ziet in flexibiliteit antwoord op overvol stroomnet
DEN HAAG (ANP) - Flexibiliteit van bedrijven moet voorkomen dat Nederland op het slot gaat vanwege het overvolle elektriciteitsnet, schrijft energieminister Rob Jetten. Hij gaat een speciaal coördinator aanwijzen die ervoor moet zorgen dat verbruik beter wordt verspreid, en dat minder bedrijven op piekmomenten een beroep doen op het net. Het stroomnet wordt intussen uitgebreid, maar die verbouwing komt voor veel bedrijven niet op tijd.
Op veel plekken op het stroomnet ontstaan 'congestieproblemen', vergelijkbaar met files. Doordat er op bepaalde momenten te veel elektriciteit wordt opgewekt of gebruikt, kan het net deze stroom niet goed vervoeren. "Er staan momenteel 5600 bedrijven op een wachtlijst die een (grotere) aansluiting op het elektriciteitsnet willen", meldt Jetten.
Maar ook op de drukste gebieden "zit het net alleen op een paar piekmomenten per dag vol", schrijft Jetten. "Er is ruimte voor flexibel gebruik van het net."
Verzwaring
Jetten benadrukt dat er wordt gewerkt aan 'verzwaring' van het net. "Voor 2030 worden 15.000 stations uitgebreid en voor 2050 moet er 80.000 kilometer aan extra kabels de grond in", meldt de bewindsman. "Tegelijkertijd is ook duidelijk dat we het met alleen uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet niet gaan redden." Hij vraagt netbeheerders en bedrijven om "creatief en actief" samenwerken om de problemen op te lossen.
De beperkte capaciteit voor zowel invoer als afname van stroom levert ook problemen op voor de energietransitie. Hernieuwbare energie is veelal afhankelijk van het weer (windenergie en zonne-energie). Op sommige momenten wordt dus veel energie opgewekt, op anderen veel minder. Bovendien hebben sommige gebruikers een (extra) stroomaansluiting nodig om bijvoorbeeld van gas op te stappen op elektriciteit.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
35 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
19 uur geleden