Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten zet groene subsidie stop wegens malafide adviseurs

Jetten zet groene subsidie stop wegens malafide adviseurs

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Rob Jetten schort de subsidie op waarmee ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) advies kunnen vragen over verduurzaming. De subsidie heeft niet het gewenste effect en ondernemers klagen over malafide adviseurs.

Bij uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn signalen binnengekomen van adviseurs die "misleidende verkooptechnieken gebruiken, mkb’ers onder druk zetten om van hun diensten gebruik te maken, onterecht voorspiegelen dat die diensten gratis zijn en adviezen met weinig toegevoegde waarde leveren", aldus Jetten. Adviseurs zouden zich zelfs voordoen als werknemers van de RVO en ondernemers wordt voorgespiegeld dat het energieadvies verplicht is.

In het beste geval gaat de subsidie in het najaar weer open. Deze zomer gaat Jetten kijken hoe de subsidieregeling kan worden aangepast. Er komen waarschijnlijk strengere eisen aan adviseurs en de ondersteuning. Wel moet de regeling laagdrempelig blijven voor ondernemers, benadrukt de bewindsman. Voor adviezen die vóór 14 juli zijn ingewonnen kan nog subsidie worden aangevraagd, aldus Jetten.

Met de Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) kunnen mkb'ers subsidie krijgen waarmee ze 80 procent van de kosten dekken voor "advies en ondersteuning bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen". Een ondernemer kan maximaal 2500 euro aan subsidie ontvangen.

De subsidiepot bedroeg bij openstelling op 1 oktober vorig jaar dik 28 miljoen euro. Daarvan is nog 20 miljoen euro over. Een aantal aanvragen is nog in behandeling.

Meer uit Politiek

Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

19 uur geleden
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

22 uur geleden
Ministerie erkent dat permanente coronawet haastklus was

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde voor het opstellen van de nieuwe permanente coronawet. Dat erkent een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers naar aanleiding van een bericht in Trouw. Daarin klagen gemeenten dat de wet een "haastklus" is geworden waar zij onvoldoende bij zijn betrokken.

1 dag geleden
Burgemeesters praten opnieuw over opvang vluchtelingen

ARNHEM (ANP) - De opvang van vluchtelingen in Nederland blijft een gespreksonderwerp voor de burgemeesters. Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio heeft het maandagavond weer op de agenda staan.

1 dag geleden
Wethouder Simons Rotterdam doet aangifte van bekladding huis

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Robert Simons heeft zaterdag aangifte gedaan van bekladding van zijn huis. Zijn woordvoerder bevestigt berichtgeving van Rijnmond daarover. Op zijn huis staat onder andere KK (kanker) homo's en RJK gespoten. RJK staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de harde kern van Feyenoordsupporters.

3 dagen geleden
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers.

3 dagen geleden
Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

4 dagen geleden