Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten wil loket voor opgeschorte groene subsidie weer openen

Jetten wil loket voor opgeschorte groene subsidie weer openen

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten wil dat ondernemers straks weer met subsidie advies kunnen vragen over vergroening. Een regeling die hiervoor was bedoeld, schortte hij in juli dit jaar op omdat de subsidie niet het gewenste effect bleek te hebben en ondernemers klaagden over malafide adviseurs. Hij hoopt dat de Tweede Kamer meewerkt, en de aangescherpte regeling vanaf 1 januari weer in laat gaan.

Middelgrote en kleine bedrijven konden tot voor kort Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) aanvragen om 80 procent van de kosten te dekken van "advies en ondersteuning bij het nemen van verduurzamingsmaatregelen". Maar na enige tijd kwamen bij uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) signalen binnen over adviseurs die "misleidende verkooptechnieken gebruiken, mkb’ers onder druk zetten om van hun diensten gebruik te maken, onterecht voorspiegelen dat die diensten gratis zijn en adviezen met weinig toegevoegde waarde leveren", schreef Jetten in juli. Adviseurs zouden zich zelfs hebben voorgedaan als werknemers van de RVO en ondernemers werd voorgespiegeld dat het energieadvies verplicht is.

Om te voorkomen dat malafide adviseurs blijven profiteren van de regeling, wil Jetten strengere eisen aan de kwaliteit van adviezen en adviseurs stellen. "Middels een verplicht bij de subsidieaanvraag in te dienen formulier worden ondernemers daarnaast geïnformeerd over de voorwaarden en dat zij niet verplicht zijn om een energieadvies te laten opstellen, zodat energieadviseurs dit niet meer anders kunnen doen voorkomen", schrijft de bewindsman in een brief aan de Kamer.

De verbeterde regeling kan vanaf 1 januari weer open worden gesteld als de Kamer voor een voorstel van D66-Kamerlid Romke de Jong stemt. De partijgenoot van Jetten vroeg om de regeling te heropenen. Omdat de regeling is opgeschort, zit er nog een kleine 16 miljoen euro in de subsidiepot voor 2022. Deze zou dan in 2023 kunnen worden gebruikt. Het voorstel van De Jong, waarin hij ook pleit voor een proef waardoor middelgrote en kleine bedrijven gratis hun CO2-voetafdruk kunnen meten, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

12 minuten geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

30 minuten geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

1 uur geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

1 uur geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

1 uur geleden
Omroepen: reactie WNL doet slachtoffers wangedrag geen recht

HILVERSUM (ANP) - De manier waarop de raad van toezicht van Omroep WNL heeft gereageerd op de ervaringen die tientallen (oud)-medewerkers deelden in het AD "doet geen recht aan hun moed om dit soort verhalen te delen. Als een omroep of de NPO dit soort meldingen niet serieus neemt, zeker na het rapport van de commissie-Van Rijn, dan zijn we geen knip voor de neus waard." Dat stelt voorzitter Arjan Lock namens het College van Omroepen, de koepel waarin Hilversumse omroepen overleggen.

2 uur geleden
Rutte dankbaar voor rapport over kosten MH17, helpt bij claim

DEN HAAG (ANP) - De berekening van de Algemene Rekenkamer van de kosten die de overheid heeft gemaakt in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne is "een stap op weg naar rechtvaardigheid", vindt demissionair premier Mark Rutte. Op X laat hij weten dat het kabinet "zeer dankbaar is voor dit rapport" hoewel "het leed van slachtoffers en nabestaanden natuurlijk op geen enkele manier verzacht kan worden".

3 uur geleden