Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten verwacht meer daling uitstoot als plannen zijn uitgewerkt

Jetten verwacht meer daling uitstoot als plannen zijn uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - De reductie van de CO2-uitstoot zal de komende jaren "waarschijnlijk hoger zijn dan de ramingen nu laten zien". Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft dat gezegd tegen een kritische Tweede Kamer. Volgens Jetten zal de uitstoot meer dalen dan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs becijferde na de concrete uitwerking van allerlei landelijke en Europese plannen.

Linkse oppositiepartijen kraakten het klimaatbeleid tijdens een debat met Jetten. Ze vinden het onacceptabel dat het huidige én voorgenomen beleid de uitstoot nog onvoldoende laat dalen. Volgens het PBL stevent Nederland nu af op een reductie van 39 tot 50 procent in 2030. Als 'geagendeerde' plannen ook worden meegeteld, kan dat oplopen naar 41 tot 52 procent. Dat is nog altijd ver weg van de 60 procent waar het kabinet op mikt.

"We zijn op de goede weg, maar we zijn er zeker nog niet", erkende Jetten tijdens een Kamerdebat. "We hebben zeker niet stilgezeten de laatste tijd", voegde hij eraan toe. Jetten somde maatregelen op waar het kabinet aan werkt, zoals meer windmolens op zee, gascentrales waarvan de CO2 niet meer de lucht in gaat en afspraken die net zijn gemaakt met de glastuinbouwsector. Die heeft zich verbonden aan het doel om vanaf 2040 geen broeikasgassen meer uit te stoten.

Ongeduld en chagrijn

Jetten zei "het ongeduld en chagrijn" van een deel van de Kamer te begrijpen en benadrukte dat de 60 procent moet worden gehaald. Volgens Suzanne Kröger (GroenLinks) komt Jetten eerdere beloften aan de Kamer niet na doordat de doelen nog steeds niet worden gehaald. "Dat doet iets met het vertrouwen."

GroenLinks zegt de klimaatnota van Jetten niet te steunen, omdat die de partij niet ver genoeg gaat. De PvdA en de Partij voor de Dieren staan er net zo in. Jetten beschouwt dat als "aansporing" om meer te doen.

Verkwistend en onnodig

Rechtse partijen als de PVV en FVD steunen het kabinet eveneens niet, maar zij vinden het klimaatbeleid vooral verkwistend en onnodig. Alle vier de coalitiepartijen steunen de kabinetsaanpak wel.

Jetten wees erop dat de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het PBL laat zien dat we "elk jaar weer een stapje dichterbij" komen. Dat klopt: in 2020 voorzag het planbureau nog dat de uitstoot 30 tot 40 procent zou dalen tegen 2030. In 2021 werd dat 38 tot 48 procent en dit jaar dus 39 tot 50 procent. Jetten noemt overigens steeds het iets hogere getal als het over dit jaar gaat, van 41 tot 52 procent, dat dus inclusief de niet-uitgewerkte plannen is. De cijfers die hij noemt van voorgaande jaren zijn echter exclusief de plannen die nog niet zo concreet zijn.

Meer uit Politiek

Extra geld kabinet voor versterking sociaal ontwikkelbedrijven

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren krijgen sociaal ontwikkelbedrijven, waar mensen met een arbeidsbeperking werken, extra geld erbij. Het gaat om bijna 600 miljoen euro voor de periode van 2025 tot 2034, zo heeft het demissionaire kabinet in de voorjaarsnota geregeld. Samen met het geld dat eerder al was toegezegd, gaat er in totaal ongeveer 1 miljard euro naar deze bedrijven.

10 minuten geleden
Wilders is niet te spreken over extra uitgaven voor asiel

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over het bericht dat het kabinet ruim een miljard euro extra uittrekt voor de opvang van asielzoekers in 2024 en 2025. "Dat is eigenlijk wel een beetje over het graf heen regeren", vindt Wilders over de miljarden die het demissionaire kabinet extra uitgeeft in de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting. "Daar moeten we wel een stevig robbertje over vechten."

1 uur geleden
Kabinet dekt extra uitgaven in voorjaarsnota uit meevallers

DEN HAAG (ANP) - De extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.

1 uur geleden
Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.

2 uur geleden
Hele dag veel minder treinen vanaf Schiphol

UTRECHT (ANP) - Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

4 uur geleden
Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

17 uur geleden
BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

18 uur geleden