
Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat
DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen. "In het debat met 75 senatoren ga ik mijn uiterste best doen om daar een meerderheid te krijgen", aldus de bewindsman.
Wie zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen, mag stroom die in de zomer wordt teruggeleverd aan het net, wegstrepen tegen stroom die in de wintermaanden wordt afgenomen bij het energiebedrijf. Ook belastingen zijn daarbij inbegrepen, waardoor de schatkist geld misloopt. Deze zogeheten salderingsregeling heeft goed gewerkt, vindt Jetten, maar is overbodig geworden doordat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden. Het kabinet wil nu een minimumprijs invoeren voor teruggeleverde stroom.
Het kabinet rekende erop dat met name de linkse partijen wel voor afbouw zouden zijn, omdat de regeling in de praktijk rijkere huishoudens bevoordeelt ten koste van arme. Door de uitruil van goedkope zonnestroom tegen relatief dure stroom die zij in de wintermaanden opwekken, lopen ook energiebedrijven immers inkomsten mis. Dat vertalen zij door in hogere tarieven die mensen zonder zonnepanelen moeten betalen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat dat al gauw om enkele tientjes per maand.
Sociale huurwoningen
De PvdA en GroenLinks willen deze succesvolle verduurzamingsmaatregel evenwel niet laten vallen voordat er een concreet plan ligt om juist ook mensen in een sociale huurwoning aan zonnepanelen te helpen. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, is dat een snelle manier om hun rekening te verlagen en tegelijkertijd meters te blijven maken richting de klimaatdoelen.
Jetten zegt nog te werken aan een plan om sociale huurwoningen sneller te verduurzamen, samen met woonminister Hugo de Jonge. Hij noemt het "wel een klein beetje gênant" dat de linkse partijen op dit onderdeel pas een besluit willen nemen als al die plannen klaar zijn. "Daar gaan we het klimaat nooit mee redden dus daar trek ik me helemaal niets van aan."
Eerste Kamer
Over het wetsvoorstel dat de afbouw regelt, wordt volgende week gestemd in de Tweede Kamer, waar het dankzij de vier regeringspartijen op voldoende steun kan rekenen. Maar de coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Van de oppositiepartijen heeft alleen de SGP gezegd het voorstel wellicht te zullen steunen. Dat is lang niet genoeg voor een meerderheid.
Jetten rekent er evenwel op dat tegen de tijd dat de Eerste Kamer het voorstel bespreekt, de plannen voor de huursector wel klaar zijn. De senatoren kunnen ze dan "meewegen in hun eindoordeel". Hij denkt ook dat het verzet van de linkse partijen te maken heeft met de naderende Provinciale Statenverkiezingen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden