Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen. "In het debat met 75 senatoren ga ik mijn uiterste best doen om daar een meerderheid te krijgen", aldus de bewindsman.

Wie zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen, mag stroom die in de zomer wordt teruggeleverd aan het net, wegstrepen tegen stroom die in de wintermaanden wordt afgenomen bij het energiebedrijf. Ook belastingen zijn daarbij inbegrepen, waardoor de schatkist geld misloopt. Deze zogeheten salderingsregeling heeft goed gewerkt, vindt Jetten, maar is overbodig geworden doordat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden. Het kabinet wil nu een minimumprijs invoeren voor teruggeleverde stroom.

Het kabinet rekende erop dat met name de linkse partijen wel voor afbouw zouden zijn, omdat de regeling in de praktijk rijkere huishoudens bevoordeelt ten koste van arme. Door de uitruil van goedkope zonnestroom tegen relatief dure stroom die zij in de wintermaanden opwekken, lopen ook energiebedrijven immers inkomsten mis. Dat vertalen zij door in hogere tarieven die mensen zonder zonnepanelen moeten betalen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat dat al gauw om enkele tientjes per maand.

Sociale huurwoningen

De PvdA en GroenLinks willen deze succesvolle verduurzamingsmaatregel evenwel niet laten vallen voordat er een concreet plan ligt om juist ook mensen in een sociale huurwoning aan zonnepanelen te helpen. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, is dat een snelle manier om hun rekening te verlagen en tegelijkertijd meters te blijven maken richting de klimaatdoelen.

Jetten zegt nog te werken aan een plan om sociale huurwoningen sneller te verduurzamen, samen met woonminister Hugo de Jonge. Hij noemt het "wel een klein beetje gênant" dat de linkse partijen op dit onderdeel pas een besluit willen nemen als al die plannen klaar zijn. "Daar gaan we het klimaat nooit mee redden dus daar trek ik me helemaal niets van aan."

Eerste Kamer

Over het wetsvoorstel dat de afbouw regelt, wordt volgende week gestemd in de Tweede Kamer, waar het dankzij de vier regeringspartijen op voldoende steun kan rekenen. Maar de coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Van de oppositiepartijen heeft alleen de SGP gezegd het voorstel wellicht te zullen steunen. Dat is lang niet genoeg voor een meerderheid.

Jetten rekent er evenwel op dat tegen de tijd dat de Eerste Kamer het voorstel bespreekt, de plannen voor de huursector wel klaar zijn. De senatoren kunnen ze dan "meewegen in hun eindoordeel". Hij denkt ook dat het verzet van de linkse partijen te maken heeft met de naderende Provinciale Statenverkiezingen.

Meer uit Politiek

Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite" , moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor de massa-immigratie uit vooral Afrika.

45 minuten geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

1 uur geleden
Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

1 uur geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

3 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

3 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

4 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

19 uur geleden