Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: regeerakkoord over Europa achterhaald

Jetten: regeerakkoord over Europa achterhaald

DEN HAAG (ANP) - D66-fractieleider Rob Jetten vindt dat het regeerakkoord aangepast zou moeten worden. Dat is nodig om de coronacrisis te bestrijden, aldus Jetten in een vraaggesprek met NRC Handelsblad van zaterdag.

Het regeerakkoord is "achterhaald op sommige punten", zegt hij in de krant. "Het Europese herstelplan voor na corona is een tijdelijke, maar heel forse investering die we móéten doen." Rijke landen moeten dan de armere landen gaan helpen.

Het regeerakkoord kan volgens de D66-leider worden aangepast omdat de wereld door de coronacrisis is veranderd. Om de crisis in Nederland te bestrijden worden ook de regels van het regeerakkoord overboord gezet. Dus waarom niet als het om Europa gaat, is zijn redenering.

Nederland kreeg onlangs veel kritiek in Europa. Het kabinet zou zich te star opstellen waar het gaat om financiële steun aan hard getroffen landen zoals Italië en Spanje. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) erkende later dat hij zich in deze discussie te weinig empathisch had opgesteld.

Jetten zegt zich te storen aan de "jolige grapjes" van premier Mark Rutte als het om Europa gaat. Volgens hem gaat die toon "op een gegeven moment diplomatie en belangen in de weg zitten". De andere landen zullen Nederland volgens hem daardoor minder gunnen.

"We hebben pittige discussies gehad de afgelopen tijd. Ook over Hoekstra. Wouter Koolmees (de D66-minister van Sociale Zaken) wordt niet vaak boos, maar er is toch een behoorlijke aanvaring in de ministerraad geweest, waarbij Wouter naar verluidt zelfs z’n jasje heeft uitgedaan", aldus Jetten.

Het kabinet stelt zich in Brussel ook hard op als het gaat om de meerjarenbegroting van de EU. Jetten vindt dat de EU belasting moet heffen bijvoorbeeld op techbedrijven zoals Facebook.

"Als je van mening bent dat de nationale afdracht niet te veel mag stijgen en dat dit een heilig doel is dat nooit mag wijzigen, dan zul je ergens anders moeten meebewegen. En dan is dit een redelijk voor de hand liggende optie", aldus Jetten.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

1 uur geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

1 uur geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost gesloten. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De locoburgemeester heeft het besluit genomen vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde, aldus de gemeente. De maatregel geldt voor zes maanden.

1 uur geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

3 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

3 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

3 uur geleden
Rijn nadert laagste waterstand ooit

UTRECHT (ANP) - De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier.

5 uur geleden