Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten maakt keuze kandidatuur deze week bekend

Jetten maakt keuze kandidatuur deze week bekend

DEN HAAG (ANP) - D66-fractievoorzitter Rob Jetten maakt deze week bekend of hij zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de partij. Zijn partijgenote, minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel), maakte zondag kenbaar niet alleen D66-lijsttrekker maar ook premier te willen worden.

Jetten zegt "op een zelfgekozen moment zijn keuze te willen uitleggen." Hij heeft er naar eigen zeggen lang over nagedacht en veel over gesproken binnen zijn persoonlijke kring.

Kaag wordt als populaire kandidaat voor het leiderschap van de partij gezien. Volgens een peiling van Maurice de Hond kiest 89 procent van de D66-aanhang voor de partij als Kaag lijsttrekker is. In het geval van Jetten is dit 78 procent.

Ook zou volgens die peiling 15 procent van de GroenLinks-stemmers en 11 procent van de PvdA-aanhang kiezen voor D66 met Kaag als lijsttrekker. Voor Jetten is dit respectievelijk 5 en 3 procent.

Jetten noemde de bekendmaking van haar kandidatuur "een mooi moment". De Volkskrant meldde eerder dat hij zijn steun gaat uitspreken voor Kaag en niet zelf voor het lijsttrekkerschap gaat.

Meer uit Politiek

Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Tweede Kamer is teleurgesteld over hoe een vorig jaar aangekondigd meldpunt voor diaspora functioneert, bleek woensdag tijdens een debat over buitenlandse inmenging en beïnvloeding. GroenLinks-PvdA, D66 en VVD willen meer individuele hulp voor mensen in Nederland die geïntimideerd worden door hun voormalige vaderland.

56 minuten geleden
Rutte: fraudeaanpak geen groot thema in beginjaren als premier

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte weerspreekt het beeld dat fraude met uitkeringen en toeslagen een groot thema was bij de vorming van zijn eerste twee kabinetten. Het ministerie van Sociale Zaken kreeg weliswaar opdracht met fraudebestrijding 180 miljoen euro te bezuinigen, maar op het grote geheel was dat volgens hem "verwaarloosbaar".

2 uur geleden
Kamerleden willen onderzoek naar NSDAP-verleden prins Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte moet een onderzoek laten instellen naar het NSDAP-verleden van prins Bernhard, willen Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA. Zij hebben dit verzoek via Kamervragen aan de demissionair premier gedaan, bevestigen ze na berichtgeving van het AD. Woensdag maakte de historicus Flip Maarschalkerweerd bekend dat hij de originele lidmaatschapskaart heeft gevonden van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler.

2 uur geleden
Rutte gaat 'helemaal niet reageren' op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte weigert te reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Hij werd door een ANP-verslaggever expliciet om een reactie gevraagd, voorafgaand aan zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie fraudebeleid. "Daar ga ik helemaal niet op reageren", zei de demissionair premier.

3 uur geleden
De Jonge wil vanaf 2025 strengere milieuregels voor nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - Demissionair woonminister Hugo de Jonge wil per 1 januari 2025 strengere milieuregels voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de praktijk moeten bouwers daardoor schonere bouwmaterialen gaan gebruiken, zoals schoner staal of baksteen. Ook worden de verschillende regionale eisen naar één landelijke norm getrokken.

4 uur geleden
Partijen stellen koopkrachtambities bij om tegenvallende dekking

DEN HAAG (ANP) - Het minimumloon gaat volgend jaar met een extra 1,2 procent omhoog, in plaats van de door een Kamermeerderheid voorgestelde 1,7 procent. Dit gebeurt per 1 juli. De partijen die de verhoging eerder deze maand voorstelden, hebben hun ambities op het gebied van koopkracht moeten bijstellen omdat de belastingmaatregelen waarmee zij deze extraatjes wilden betalen, niet genoeg opleveren.

6 uur geleden
CDA mist eigen financiële voorstellen van het kabinet

DEN HAAG (ANP) - De harde kritiek van het kabinet op de manier waarop partijen hun koopkrachtplannen willen financieren is terecht, maar wat het CDA betreft had het kabinet daar best wat eigen alternatieven tegenover kunnen zetten. Het demissionaire kabinet mist volgens CDA-Kamerlid Inge van Dijk het signaal "dat de Kamer het verstandig vindt meer te doen".

7 uur geleden