
Jetten: kabinet bereid te helpen bij inkoop gas voor winteropslag
BRUSSEL (ANP) - Het kabinet is bereid te helpen bij de inkoop van gas om de opslag voor de komende winter te vullen. "Met de hoge gasprijzen die we nu zien gaat het bedrijfsleven dat waarschijnlijk niet uit zichzelf doen", zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in Brussel. Hij denkt aan financiële garantstellingen of aan het aanwijzen van één partij die het gas moet inkopen.
"We moeten alles uit de kast trekken om voorbereid te zijn op de komende winter." Hij stelt voor Nederlandse, Duitse en Franse experts bij elkaar te zetten om te zien wat op Europees niveau kan worden gedaan, "bijvoorbeeld samen gecoördineerd inkopen. Het zou zonde zijn als alle EU-landen met elkaar gingen concurreren". De Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, wil dat op 1 oktober 90 procent van de opslagcapaciteit in de EU-landen is gevuld.
Volgens Jetten heeft de oorlog in Oekraïne "veel op zijn kop gezet". Daarom is het nodig "soms onorthodoxe maatregelen te nemen die we eerder niet overwogen". Die zijn in principe eenmalig. "We zullen volgend jaar rond deze tijd moeten afwegen of het ook voor een langere periode nodig is", aldus de D66-bewindsman.
Nederland blijft ondanks druk uit vooral zuidelijke EU-landen terughoudend om in te grijpen op de Europese energiemarkt en zo de hoge prijzen te drukken. Jetten is tegen een prijsplafond. Evenmin wil hij in principe de gas- en elektriciteitsprijs ontkoppelen, zoals een aantal andere landen zoals Spanje, Italië en Griekenland wil. Maar hij staat daarvoor wel open indien een goede analyse van de effecten wordt gemaakt die hem zou kunnen overtuigen. Die heeft hij nog niet gezien. Er moet "worden voorkomen dat we de markt overhoop halen en daarmee investeringen in schone energie gaan afremmen", vindt hij.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.
5 uur geledenMIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.
1 dag geleden