
Jetten: fundamentele keuzes nodig tegen dreigend stroomtekort
DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten verwacht dat het mogelijk is een stroomtekort na 2030 te voorkomen, maar daarvoor zijn wel "fundamentele keuzes" nodig. Het is "een van mijn topprioriteiten" om in samenwerking met omringende landen te voorkomen "dat we in het donker komen te zitten". Dat zegt de bewindsman naar aanleiding van een rapport waarin netbeheerder TenneT waarschuwt voor een dreigend tekort aan stroom na 2030.
De reden hiervoor is dat Nederland meer afhankelijk wordt van elektriciteit en het aanbod aan stroom juist beperkt is. Groene stroom wordt vooral opgewekt in zonnepanelen en door windmolens, die afhankelijker zijn van het weer. Jetten wil enerzijds kijken naar groen "flexibel vermogen dat wat kan opvangen op het moment dat er minder wind- of zonne-energie beschikbaar is".
Daarnaast wil het kabinet meer mogelijkheden om energie op te slaan. Investeringen uit het klimaatfonds kunnen daarbij helpen. Als het gaat om energieopslag, is Jetten "onder de indruk van hoe snel de techniek gaat".
Volgens TenneT is er vooralsnog voldoende productiecapaciteit om Nederland van elektriciteit te voorzien, in ieder geval tot 2025. Maar de vraag naar elektriciteit zal daarna verder toenemen, verwacht de netbeheerder. En die vraag gaat samen met een afnemende opwekking van elektriciteit uit Europese kolen-, gas- en kerncentrales. Ondertussen zoeken landen hun heil in het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld uit wind en zon. Maar die maken het elektriciteitssysteem steeds meer afhankelijk van het weer, aldus TenneT, dat de leveringszekerheid van elektriciteit daardoor ziet afnemen.
Meer uit Binnenland
MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg dringt er bij het Rijk op aan de vertraagde verbreding van de A2 alsnog zo snel mogelijk uit te voeren. De verbreding van de snelweg is van groot belang om de doorstroming in Limburg en het zuiden van Nederland te verbeteren, zei gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) in een Statenvergadering.
8 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft mogelijk zelf de opdracht gegeven om brand te stichten in zijn woning in Rotterdam-Lombardijen. De Rijksrecherche onderzoekt die lezing, die vrijdag naar voren kwam tijdens een rechtszitting tegen de 37-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de brandstichting in juli vorig jaar.
1 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - Organisaties in verschillende gemeenten in Nederland hebben de geplande hardloopwedstrijden voor dit weekend aangepast zodat ze kunnen doorgaan met het warme weer. In Roosendaal zijn de routes korter en is het wedstrijdelement eruit gehaald. Daardoor worden tijden niet vastgelegd en zijn er geen huldigingen van de winnaars. In Oss is de marathon een halve marathon geworden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes wordt door Dubai uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. Ze zegt dat hij nog niet op Nederlands grondgebied is, maar het OM verwacht hem snel.
2 uur geledenTER APEL (ANP) - Een 54-jarige man uit de gemeente Emmen is vrijdag aangehouden omdat hij als burger grenscontroles uitvoerde. De man wordt verdacht van zogeheten ambtsdwang, omdat hij met de controles de overheid probeerde te bewegen grenscontroles uit te voeren. De autoriteiten noemen dat eigenrichting, wat verboden is.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Zo'n vijftien Nederlandse deelnemers aan de actie Global March to Gaza zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. De groep werd ontvangen door enkele tientallen medestanders.
2 uur geleden