Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: Europa moet meer energie besparen

Jetten: Europa moet meer energie besparen

EEMSHAVEN (ANP) - Nederland wil dat Europa meer gaat doen om energie te besparen. Dat zei minister Rob Jetten van Klimaat en Energie tijdens de ingebruikname van lng-terminal de EemsEnergyTerminal in de Groningse Eemshaven. Nederland staat wel achter een maximumprijs op Russisch pijpleidinggas, "om ook gewoon echt een tegenreactie te laten zien tegen het spel dat de Russen met Europa hebben gespeeld".

Bij andere maximumprijzen die worden voorgesteld moet volgens Jetten worden gekeken of ze niet leiden tot gevaar voor de leveringszekerheid. "Het moet niet zo zijn dat al die lng die hier binnenstroomt toch naar Azië gaat omdat ze daar meer betalen, dat zou zonde zijn." Daarnaast vindt Jetten het onverstandig om bij duurzame energie "de prijs af te romen" omdat het de energietransitie zou kunnen vertragen.

Volgens Jetten gebruiken producenten van groene energie de extra winsten die ze momenteel boeken om extra te investeren. "Dat is ook goed. Nu vieren we hier feest omdat we meer vloeibaar gas Europa in kunnen voeren. Dat is voor de korte termijn goed, maar uiteindelijk wil je ook van dit soort fossiele brandstoffen af."

Verplichtende besparingsafspraken

Om dat te doen is het dus ook noodzakelijk dat alle Europese landen gaan besparen, zegt Jetten. "Nederland staat er redelijk goed voor, een paar andere landen ook. Maar we zien ook Europese lidstaten waar juist meer gas is verbruikt. Wij pleiten echt voor meer verplichtende besparingsafspraken."

De keuze om meer kolen te gebruiken om energie op te wekken was volgens Jetten "een moeilijke keuze". "Maar daardoor kunnen de gascentrales wel zo goed als uit. Als we echt een koude winter krijgen zonder Russisch gas, dan moeten we 25 procent minder gas verbruiken."

Ook de Tsjechische premier Petr Fiala was bij de opening van de nieuwe terminal, waar het Tsjechische energiebedrijf CEZ een deel van de gascapaciteit inkoopt. Als voorzitter van de Europese Unie heeft Tsjechië de energiecrisis hoog op de agenda gezet. Vrijdag begint een Europese top in Brussel over die crisis. "Tot nu toe zijn we het op de belangrijke punten steeds eens geworden in Europa. Ik geloof dat dit ook tijdens de top van morgen weer zal gebeuren."

Meer uit Financieel

Duitse verkeersautoriteit ontdekt sjoemelsoftware in diesels BMW

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.

8 minuten geleden
ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.

1 uur geleden
Topvrouw Wolters Kluwer: advocaat raakt baan niet kwijt door AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Advocaten en andere juridische medewerkers hoeven niet bang te zijn om hun baan kwijt te raken door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is een hulpmiddel, geen vervanging. Het kan juist een heel groot positief effect hebben op bedrijven", zegt Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van informatie- en technologieleverancier Wolters Kluwer.

1 uur geleden
Bouwbedrijf BAM verliezer op beurs na brugongeval Lochem

AMSTERDAM (ANP) - Bouwconcern BAM behoorde woensdag tot de verliezers op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem, waarbij BAM betrokken is. Verder reageerden de financiële markten onder meer op cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer en JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

4 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

4 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

5 uur geleden