Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jarige oud-premier Van Agt wil ideeën GroenLinks naar CDA brengen

Jarige oud-premier Van Agt wil ideeën GroenLinks naar CDA brengen

HILVERSUM (ANP) - Oud-premier Dries van Agt is dinsdag negentig jaar geworden. Hoewel de oud-politicus van het CDA de huidige lijsttrekker Wopke Hoekstra prijst, ligt zijn sympathie bij GroenLinks. "Ik zal dus mijn best doen om de gedachten die bij GroenLinks wel worden gehuldigd en bij het CDA niet, populairder bij het CDA te maken", zei de jarige Van Agt in het NPO Radio 1 Journaal.

De hoogbejaarde oud-politicus, die minister-president was van 1977-1982, noemt Hoekstra "een kei van een politicus". "Hij is de meest interessante lijsttrekker van allemaal." Van Agt onthulde eerder al dat hij de laatste jaren op GroenLinks heeft gestemd. Vanwege Hoekstra neemt hij het CDA bij de verkiezingen in maart weer in overweging. "Ik heb in mijn leven veel op het CDA gestemd. De komst van Hoekstra maakt het voor mij moeilijker dat in de toekomst niet te blijven doen."

Van Agt volgt nog altijd actief het politieke nieuws uit binnen- en buitenland, zoals de situatie in de Palestijnse gebieden waar hij zich al jaren hard voor maakt. Met Nederland gaat het volgens hem goed. Van Agt kijkt "met respect" naar het kabinet-Rutte en het coronabeleid, "maar het land is niet zo gehoorzaam als het behoort te zijn". Hij noemt de rellen tegen de avondklok zorgwekkend, maar ook een aanwijzing dat de jeugd in een te benarde positie terecht is gekomen.

In 2019 werd Van Agt getroffen door een hersenbloeding tijdens een toespraak op de Palestijnse vertegenwoordiging in Den Haag. Toch is hij daarna naar eigen zeggen ver gekomen. Hij betreurt het wel dat hij zijn vindingrijkheid en creativiteit deels heeft verloren. "Mijn hersenpan is niet meer zo levendig dat 'ie leuke woorden voortdurend zomaar tot mijn eigen verrassing aanlevert."

Meer uit Politiek

Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

3 uur geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

3 uur geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 dag geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 dag geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

1 dag geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

1 dag geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

1 dag geleden