Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaren tien in cijfers: economie veert op, bevolking groeit door

Jaren tien in cijfers: economie veert op, bevolking groeit door

DEN HAAG (ANP) - De jaren tien stonden in het teken van economisch zwaar weer en het daaropvolgende herstel. De smartphone raakte ingeburgerd en de elektrische auto deed zijn intrede. Wat brachten de afgelopen tien jaren nog meer? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vat het decennium samen in cijfers.

Nederland zat begin dit decennium midden in de crisis. Daardoor zaten steeds meer mensen thuis zonder werk. In 2010 had nog bijna 67 procent van de Nederlanders van 15 tot 75 jaar werk, vier jaar later 65 procent. Nu is de arbeidsmarkt terug op het niveau van voor de crisis.

Een groeiende groep mensen was psychisch vermoeid door hun baan. In 2014 kampte 14 procent van de werknemers met burn-outklachten en dat nam toe naar 17 procent in 2018.

De Nederlandse bevolking groeide in tien jaar van 16,6 miljoen naar 17,3 miljoen mensen. Twee derde van de groei kwam door migratie. Tegelijkertijd werd het drukker op de weg. Op rijkswegen reden in 2017 gemiddeld zo’n 2300 voertuigen per uur voorbij, 8 procent meer dan in 2011. Verder zette de vergrijzing door. In 2010 was 15 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, in 2019 was 19 procent dat.

Minister Wiebes van Economische Zaken besloot in 2018 om geleidelijk te stoppen met de gaswinning in Groningen. De overheid ontving in 2013 nog ruim 16 miljard euro aan aardgasbaten, in 2018 nog geen 3 miljard.

Ons leven werd in de afgelopen jaren steeds digitaler. Negen op de tien mensen is actief op sociale media. Acht op de tien shopt online. Ook de stekkerauto kreeg voet aan de grond. Het aantal volledig elektrische auto’s vertienvoudigde in vijf jaar tot 45.000 aan het begin van 2019. Begin deze maand waren het er al 84.000, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer uit Financieel

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

25 minuten geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

2 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

3 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

5 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

6 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

7 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

8 uur geleden