Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaren 80 tellen meteorologisch niet meer mee

Jaren 80 tellen meteorologisch niet meer mee

AMSTERDAM (ANP) - Als meteorologen de temperaturen van vandaag de dag vergelijken met 'het normale weer’ in het verleden, tellen de jaren 80 vanaf volgend jaar niet meer mee. Met de ingang van een nieuw decennium schuiven ook de langjarige weergemiddelden tien jaar op en krijgt de term 'normaal weer’ een andere betekenis.

Weerkundigen zullen eind deze winter opnieuw de conclusie trekken dat de wintermaanden warmer verliepen dan normaal, maar wat is normaal weer? Daarvoor werd de temperatuur jarenlang vergeleken met de periode 1981-2010. "Elke tien jaar wordt deze periode van 30 aangepast. Een aanpassing naar de periode 1991-2020 is nu aan de beurt", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Door ook de afgelopen tien jaar mee te nemen bij de zogeheten klimaatperiode zullen de weergemiddelden volgens meteorologen beter aansluiten bij wat mensen als gewoon ervaren. "Nederlanders konden de afgelopen jaren het als fris ervaren bij temperaturen die wij normaal noemden. Dit komt doordat het bijna standaard warmer was dan gemiddeld over de periode 1981-2010."

Even wennen

Toch zal de sprong van 10 jaar voor iedereen even wennen zijn. Het 'normale’ aantal ijsdagen wordt hierdoor lager en het aantal gebruikelijke warme dagen wordt juist hoger. Weeronline wacht overigens niet opnieuw tien jaar, tot 2030, om de standaarden voor het 'normale weer’ aan te passen. Het weerbureau begint hier al meteen mee. "Deze maand kunnen we de nieuwe normaal van januari over 1991-2020 vaststellen. Deze zullen onze meteorologen volgend jaar januari gebruiken als ze vergelijken met normaal. Over twee jaar gebruiken we de normaal van het januarigemiddelde 1992-2021."

Het KNMI houdt vast aan de gebruikelijke werkwijze, zoals afgesproken met de Wereld Meteorologische Organisatie, zegt een woordvoerster. "Sinds lange tijd gebruiken we 30-jaar gemiddelden, die iedere 10 jaar worden geüpdatet. Het KNMI hanteert dan ook de periode 1981-2010 als de huidige 'normaal', en vergelijkt in zijn maandoverzichten met die periode", legt de KNMI-woordvoerster uit. "De volgende normaal, van 1991-2020, verschijnt in 2021. Volgend jaar gebruiken we dus nieuwe normale gemiddelde waardes."

Meer uit Binnenland

OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

15 minuten geleden
Man krijgt 12 jaar cel en tbs voor doodsteken ex-vriendin

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem heeft een 32-jarige man veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, omdat hij in maart van dit jaar in Nijmegen zijn ex-vriendin doodstak met een schaar en een mes. Hij raakte haar 74 keer. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn ex-vriendin en aan zijn dochtertje van een jaar oud, die de hele steekpartij heeft gezien.

21 minuten geleden
Advocaten schutter McDonald's: dit is geen moord

ZWOLLE (ANP) - De 34-jarige Veysel Ü. heeft het doodschieten van twee mannen in een McDonald's in Zwolle nooit gepland. "Er is iets geknapt in hem", zei advocaat Esther Blok donderdag in de rechtbank in Zwolle.

44 minuten geleden
Tot en met dit weekend kans op overlast door houtrook

HOUTEN (ANP) - Door een hooguit zwakke wind wordt er vanaf donderdag tot en met zondagochtend overlast door houtrook verwacht. Volgens Weeronline kan het zelfs windstil blijven, waardoor de rook afkomstig van houtstook kan blijven hangen en overlast kan veroorzaken.

50 minuten geleden
Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep in de zaak van de Drentse kofferbakmoord heeft verdachte Hans O. donderdag bij het hof nogmaals zijn onschuld bepleit. "Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan", zei de verdachte uit Emmen.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen bij oprollen drugslab in Hulten

HULTEN (ANP) - De politie heeft op de Broekdijk in het Brabantse Hulten donderdagochtend een drugslab gevonden. Er zijn vier verdachten aangehouden. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een politiewoordvoerster.

2 uur geleden
Douane vindt bijna 1000 kg coke in lading bevroren sinaasappelsap

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

3 uur geleden