Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse regering begint met onderzoek naar Moonsekte

Japanse regering begint met onderzoek naar Moonsekte

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse regering is dinsdag begonnen met een onderzoek naar de Verenigingskerk, ook wel bekend als de Moonsekte. De kerk wordt ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met de regeringspartij van premier Fumio Kishida.

De regering geeft de kerk tot 9 december de tijd om vragen te beantwoorden over haar financiën en organisatie, zei de Japanse minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie Keiko Nagaoka dinsdag tijdens een persconferentie. Een rechtbank moet op basis van de uitkomsten van het onderzoek vervolgens bepalen of de Verenigingskerk haar speciale wettelijke status mag behouden. Mogelijk raakt de kerk onder meer de belastingvrijstelling kwijt die het als geregistreerde religieuze organisatie nu nog krijgt.

De nauwe banden tussen de Moonsekte en leden van de regeringspartij kwamen aan het licht nadat oud-premier Shinzo Abe in juli werd doodgeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De vermoedelijke moordenaar koesterde wrok jegens de ex-premier vanwege diens veronderstelde banden met de Verenigingskerk. Zijn moeder zou door donaties aan de kerk in financiële problemen zijn gekomen. De verdachte beschuldigde Abe van het promoten van de Moonsekte.

Uit intern partijonderzoek bleek in september dat 179 van de 379 parlementsleden van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) in Japan contacten onderhouden met de Verenigingskerk. Zeventien van hen kregen zelfs verkiezingshulp van de religieuze organisatie.

Meer uit Buitenland

Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

24 minuten geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

2 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

2 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

3 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

3 uur geleden
EU-buitenlandchef neemt het op voor erkenners Palestina

FLORENCE (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie spreekt tegen dat Spanje, Noorwegen en Ierland Hamas in de kaart spelen door een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat is "geen cadeau voor Hamas", zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell.

4 uur geleden
Israël vindt opnieuw omgekomen gijzelaars in Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de stoffelijke resten gevonden van drie Israëli's die werden gedood bij de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober. De drie werden volgens het leger door Hamas vermoord en hun lichamen werden ontvoerd.

5 uur geleden