Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse premier Abe kondigt vertrek aan wegens darmklachten

Japanse premier Abe kondigt vertrek aan wegens darmklachten

TOKIO (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn vertrek aangekondigd vanwege een chronische darmontsteking. Hij trad in 2007 ook al af vanwege dezelfde gezondheidskwaal. Abe zegt aan te blijven totdat zijn opvolger is gekozen.

De premier zei tijdens een persconferentie dat zijn gezondheid in juli achteruit begon te gaan. Hij is al die tijd aangebleven, omdat hij niet wilde dat zijn vertrek voor problemen zou zorgen. "Ik wil niet dat mijn gezondheid ervoor zorgt dat ik verkeerde beslissingen neem."

Volgens Abe was dit het juiste moment om te vertrekken. "Het aantal nieuwe coronavirusbesmettingen loopt terug en alle maatregelen voor de winter zijn al getroffen."

Tijdens de persconferentie zei Abe dat hij niet in wil gaan op wie zijn opvolger wordt. Een partijgenoot van de premier zei vrijdag al dat de opvolger wordt gekozen via interne verkiezingen. Belangrijke kandidaten die worden genoemd zijn de woordvoerder van het kabinet Yoshihide Suga en vicepremier Taro Aso.

Het speerpunt van Abe als premier was het verbeteren van de Japanse economie. Dat deed hij met een uitgebreid plan, dat bekendstaat als Abenomics. Hij wilde de deflatie stoppen en zorgen voor zeker 2 procent inflatie. Dat is niet gelukt, maar zijn economische beleid heeft de Japanse export wel geholpen.

Abe werd in 2006 de jongste naoorlogse premier van Japan, hij was toen 52 jaar oud. In 2012 trad hij opnieuw aan als premier. Abe is de langstzittende minister-president van het land.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

2 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

7 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

12 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

14 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

14 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

15 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

16 uur geleden