Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse oud-premier Abe door aanklagers uitgenodigd voor verhoor

Japanse oud-premier Abe door aanklagers uitgenodigd voor verhoor

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse oud-premier Shinzo Abe is door openbaar aanklagers in de hoofdstad Tokio gevraagd om zich vrijwillig te onderwerpen aan een verhoor, melden lokale media. De zaak draait om etentjes waarmee invloedrijke aanhangers van Abe's partij op kosten van de belastingbetaler zouden zijn gefêteerd.

Volgens meerdere Japanse media hebben openbaar aanklagers besloten om een onderzoek in te stellen naar Abe's secretaris omdat die zou hebben nagelaten een deel van de kosten te melden zoals verplicht is.

De krant Yomiuri citeert de secretaris, die zou hebben gezegd dat de uitgaven aan en inkomsten uit de etentjes gemeld hadden moeten worden. Volgens hem was het de normaalste zaak om dat niet te doen.

Miljoenen yen

In totaal zou het gaan om 14 miljoen yen (zo'n 110.000 euro) aan inkomsten en uitgaven die niet zou zijn opgegeven. Daarnaast werd 8 miljoen yen van de kosten betaald door het kantoor van de premier.

Ook Abe's opvolger, premier Yoshide Suga, zit met de zaak in zijn maag. Suga wordt als toenmalig kabinetssecretaris gezien als de rechterhand van Abe destijds.

Afgelopen week reageerde hij ontwijkend op vragen of hij het parlement verkeerd heeft ingelicht. "Als blijkt dat wat ik heb gezegd, verschilt van de feiten, zal ik waarschijnlijk actie ondernemen aangezien ik ook verantwoordelijk ben voor mijn reacties", zegde Suga uiteindelijk toe.

Meer uit Buitenland

Turkije voert vergeldingsaanvallen uit op PKK-doelen in Irak

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft tientallen luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Irak, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Bij die aanvallen werden twintig doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK vernietigd, waaronder bunkers en opslagplaatsen. Er zijn "meerdere terroristen" bij de aanvallen omgekomen, aldus het ministerie, dat tevens verklaarde: "Terroristen kunnen niet ontsnappen aan het einde dat hen te wachten staat."

17 minuten geleden
Oekraïne rekent ook tijdens noodfinanciering overheid VS op steun

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt in gesprek te zijn met de Amerikaanse regering om nieuwe hulp in oorlogstijd veilig te stellen, nu het Huis van Afgevaardigden zaterdag heeft ingestemd met noodfinanciering om een overheidssluiting te voorkomen. Die 45 dagen geldende regeling betekent onder meer dat hulp aan Oekraïne wordt bevroren.

3 uur geleden
PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

5 uur geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

7 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

8 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

9 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

10 uur geleden