Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse minister stapt op om schandaal met financiering

Japanse minister stapt op om schandaal met financiering

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse minister van Binnenlandse Zaken Minoru Terada is afgetreden nadat duidelijk werd dat hij mogelijk betrokken is bij meerdere schandalen rond financiering van een organisatie. Het is de derde minister in een maand tijd die vertrekt uit het kabinet van premier Fumio Kishida, die steeds impopulairder wordt onder Japanners.

Terada bood zondag zijn ontslag aan, nadat in Japanse media berichten waren opgedoken dat Kishida van plan was hem te ontslaan. De opgestapte politicus gaf eerder toe dat hij een organisatie waar hij bij betrokken is valse informatie aanleverde voor een subsidieaanvraag. Vorige week stapte minister van Justitie Yasuhiro Hanashi nog op na opmerkingen over de doodstraf en in oktober nam economieminister Daishiro Yamagiwa ontslag vanwege diens vermeende banden met de Verenigingskerk, ook wel bekend als de Moonsekte.

De regerende Liberale Democratische Partij van Kishida ligt onder vuur vanwege de veronderstelde banden van parlementariërs met de Verenigingskerk, die door critici als sekte wordt gezien. Nadat oud-premier Shinzo Abe vermoord werd, kwam naar buiten dat 179 van de 379 parlementsleden van de LDP contact zouden hebben met de kerk.

Abe werd neergeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De vermoedelijke moordenaar koesterde wrok jegens de ex-premier vanwege diens veronderstelde banden met de Verenigingskerk. Zijn moeder zou door donaties aan de kerk in financiële problemen zijn gekomen. De verdachte beschuldigde Abe van het promoten van de Moonsekte.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

2 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

2 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

3 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

4 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

6 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

7 uur geleden