Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse miljardair terug op aarde na reis naar ISS

Japanse miljardair terug op aarde na reis naar ISS

BAJKONOER (ANP/RTR/AFP) - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa is teruggekeerd naar aarde na twaalf dagen te hebben doorgebracht in het internationaal ruimtestation ISS. De reis diende voor de 46-jarige Japanner als voorbereiding op een toekomstige toeristische vlucht rond de maan.

Maezawa landde op de steppen van Kazachstan samen met cameraman Yozo Hirano en kosmonaut Aleksandr Misoerkin. Op beelden is te zien dat ze opgewekt uit de Sojoez-capsule komen waarmee ze zijn geland. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bevestigt dat het goed gaat met de ruimtevaarders.

Miljardair Maezawa maakte in 2018 samen met SpaceX- en Tesla-topman Elon Musk bekend dat de Japanner binnen enkele jaren een ruimtereis om de maan zou maken. Dit wil hij doen met Starship, een ruimtevaartuig dat SpaceX momenteel ontwikkelt. Maezawa wil meerdere kunstenaars meenemen en ze door de reis inspiratie geven voor nieuwe werken. De maanvlucht staat gepland voor 2023.

Maezawa is de oprichter van Zozotown, een van de grootste modewebshops van Japan. Zijn vermogen wordt geschat op omgerekend ongeveer 1,8 miljard euro. De Japanner maakte tijdens de ruimtereis filmpjes voor zijn volgers op YouTube. Hij vertelde onder meer hoe alledaagse zaken als naar het toilet gaan en tandenpoetsen verlopen in de ruimte.

Meer uit Buitenland

Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

34 minuten geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

5 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

9 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

15 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

17 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

18 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

19 uur geleden