Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse keizer opent Paralympics in Tokio

Japanse keizer opent Paralympics in Tokio

TOKIO (ANP) - Keizer Naruhito van Japan heeft dinsdag de Paralympics in Tokio officieel geopend. Dat gebeurde ongeveer twee weken na de sluiting van de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad.

Achter de vlaggendragers Fleur Jong en Jetze Plat was Nederland met een groep van ongeveer dertig personen aanwezig, onder wie atleten en stafleden. Esther Vergeer is de chef de mission van TeamNL. Oranje neemt met 73 atleten deel aan het evenement, dat tien dagen duurt.

"Ik kan het nog maar nauwelijks geloven dat we hier samen zijn", zei Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, verwijzend na een jaar uitstel in verband met de pandemie. "Velen dachten dat het onmogelijk was, maar door een gezamenlijke inspanning is het gelukt. Vanaf nu gaan onze paralympische atleten de wereld laten zien wat ze kunnen."

Kracht

"En ze zullen de wereld gaan veranderen voor mensen met een beperking", vervolgde Parsons. "We zullen de 1,2 miljoen mensen met een handicap in de wereld centraal stellen op onze agenda. Verschil is de kracht, het is niet de zwakte."

Een vrijwilliger droeg de vlag van Afghanistan het stadion in als teken van solidariteit met atleten uit het land, die na de machtsovername van de Taliban niet aan de Paralympics kunnen deelnemen.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waren er geen toeschouwers bij de ceremonie aanwezig. Die zullen er bij de wedstrijden ook niet zijn.

Er zijn bij de Paralympics 4403 atleten uit 162 landen. Het aantal gouden medailles dat kan worden gewonnen is 539.

Meer uit Sport

Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

8 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

10 uur geleden
Ricciardo 'waarschijnlijk' nog niet terug in GP Qatar

MILTON KEYNES (ANP) - Daniel Ricciardo keert vermoedelijk ook in de Grote Prijs van Qatar nog niet terug in de Formule 1-auto van AlphaTauri. "Eerder niet waarschijnlijk dan waarschijnlijk", sprak teambaas Christian Horner van Red Bull bij SkySports over zijn reserve, die het stoeltje van de tegenvallend presterende Nyck de Vries overnam bij zusterteam Alpha Tauri na de Grote Prijs van Italië.

10 uur geleden
Springruiters niet naar finale van Nations Cup

BARCELONA (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben zich niet voor de finale van de Nations Cup weten te plaatsen. Ze eindigden in Barcelona als tiende in de kwalificatie. De beste acht ploegen gaan naar de eindstrijd. Nederland won de Nations Cup twee jaar geleden.

11 uur geleden
Wereldkampioenen klagen over veel te volle MotoGP-kalender

MOTEGI (ANP) - De MotoGP heeft met het aangekondigde recordaantal van 22 grands prix in 2024 wel de grens bereikt. Dat menen de oud-wereldkampioenen Fabio Quartararo en Marc Márquez. "Wat mij betreft, is dit wel de limiet. Het probleem is dat er niet alleen 22 races zijn, maar er komen ook nog eens 22 sprintraces bij", aldus de Fransman Quartararo, die rijdt voor het fabrieksteam van Yamaha.

12 uur geleden
Renner Arensman maakt rentree in Ronde van Emilia

CAPRI (ANP) - Thymen Arensman maakt zaterdag zijn rentree in het peloton na zijn zware val begin deze maand in de Vuelta. Zijn ploeg Ineos Grenadiers heeft de Nederlandse renner opgenomen in het team voor de Ronde van Emilia.

14 uur geleden
Van Praag voorgedragen als voorzitter Nederlandse basketbalbond

NIEUWEGEIN (ANP) - Michael van Praag wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse basketbalbond, de NBB. De verkiezingen vinden plaats tijdens de algemene ledenvergadering van 25 november, waar Van Praag de enige kandidaat is.

16 uur geleden