Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse kabinetssecretaris Suga volgt Abe op als partijleider

Japanse kabinetssecretaris Suga volgt Abe op als partijleider

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - De Japanse kabinetssecretaris Yoshihide Suga is de opvolger van Shinzo Abe als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Suga wordt daardoor waarschijnlijk ook de nieuwe premier van Japan.

De partijleden van LDP stemden maandag overtuigend voor de 71-jarige Suga. Hij kreeg 377 van de 534 stemmen. Suga nam het op tegen de voormalige minister van Defensie Shigeru Ishiba en beleidsmaker van de partij Fumio Kishida. Zij kregen allebei minder dan honderd stemmen.

Eerder kondigde de nieuwe partijleider al aan dat hij vervroegde verkiezingen wil uitschrijven als hij premier is geworden.

Gezondheid

Suga volgt Abe op die vanwege zijn gezondheid aftreedt als premier. Abe is de langstzittende premier van Japan. Hij trad eerder in 2007 ook al af vanwege de darmproblemen waar hij nu weer last van heeft.

De nieuwe partijleider wordt gezien als een stabiele politieke leider. Suga sprak eerder al uit toen hij zich kandidaat stelde, om door te gaan op dezelfde voet als Abe, voor wie hij een belangrijke bondgenoot was.

Meer uit Buitenland

NYT: Israël wist al meer dan een jaar van aanvalsplan Hamas

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische veiligheidsdiensten wisten al meer dan een jaar van de aanvalsplannen van de Palestijnse militante groep Hamas. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Israëlische functionarissen zouden de aanval op 7 oktober als "te hoog gegrepen" voor Hamas van de hand hebben gewezen.

36 minuten geleden
Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo.

54 minuten geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

3 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

3 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

6 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

6 uur geleden