Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

Beleggers verwerkten ook nog de banencijfers uit de VS, die van grote invloed zijn op het rentebeleid van de Federal Reserve. De signalen waren ietwat gemengd, want er kwamen in mei veel meer banen bij dan verwacht, terwijl de werkloosheid opliep. Beleggers hopen dat de banencijfers precies voldoende zijn voor de Fed om de rente volgende week niet verder te verhogen.

Sony, Sharp en Panasonic dikten tot 5 procent aan. De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, noteerde mede daardoor 1,8 procent in de plus. Uit gegevens van de Japanse bank Jibun bleek dat de dienstensector van het land in mei voor de zesde maand op rij is gegroeid. Winkelbedrijf Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, steeg 3 procent.

Geplaagde vastgoedsector

Het Japanse oliebedrijf Inpex klom 2,8 procent dankzij een verdere stijging van de olieprijzen. Tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ afgelopen zondag besloot Saudi-Arabië om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten.

De Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,5 procent, na de opmars van 4 procent op vrijdag. De Chinese vastgoedbedrijven verloren wat terrein na de stevige koerswinsten van voor het weekeinde die volgden op speculatie dat de Chinese autoriteiten meer maatregelen zullen nemen om de geplaagde vastgoedsector te ondersteunen. Daarnaast meldde marktonderzoeker Caixin dat de mate van activiteit in de dienstensector van het land in mei verder is toegenomen. De hoofdindex in Shanghai won 0,1 procent.

De All Ordinaries in Sydney klom 1 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Australische centrale bank op dinsdag. Economen verwachten dat de rente in Australië ongewijzigd zal blijven na de verrassende verhoging een maand geleden. De Kospi in Seoul won 0,6 procent. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix verloor 1,2 procent, na de recente sterke koerswinsten in de chipsector.

Meer uit Financieel

Illegale winst uit dwangarbeid hoogst in Europa en Centraal-Azië

GENÈVE (ANP) - De illegale winsten uit dwangarbeid zijn met 84 miljard dollar per jaar het hoogst in Europa en Centraal-Azië, komt naar voren uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De ILO doet in opdracht van de Verenigde Naties (VN) onderzoek naar arbeidsvraagstukken en brengt daar adviezen over uit. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de illegale winst uit dwangarbeid wereldwijd is toegenomen met zeker 37 procent sinds 2014. "We weten nu dat de situatie alleen maar erger is geworden", zegt directeur-generaal Gilbert F. Houngbo van de ILO.

27 minuten geleden
Failliet Nederlands snoepbedrijf overgenomen door branchegenoot

OOSTERHOUT (ANP) - De failliete snoepleverancier Vero Sweet Presents uit Waalwijk wordt overgenomen door branchegenoot Holland Foodz. Dat meldt de producent van oud-Hollands snoep uit het Brabantse Oosterhout. Vero leverde onder meer speciaal snoep voor feestdagen zoals harten met bonbons. Het bedrijf ging een maand geleden failliet.

53 minuten geleden
Unilever stijgt in hogere AEX na afsplitsen ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom 5 procent.

1 uur geleden
Aandacht voor Unilever op Damrak na afstoten ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Unilever. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro.

1 uur geleden
Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom dik 5 procent.

1 uur geleden
Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

2 uur geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

3 uur geleden