Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse capsule met materiaal van asteroïde terug op aarde

Japanse capsule met materiaal van asteroïde terug op aarde

TOKYO (ANP/DPA) - De capsule met bodemmonsters van de asteroïde Ryugu is volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA terug op aarde. De landing in Australië verliep volgens plan. "We hebben de capsule gevonden! Samen met de parachute! Wow!", aldus de jubelende tweet, nadat het object met een doorsnee van 40 centimeter zondagochtend (lokale tijd) vanuit een helikopter was gelokaliseerd in de Woomera-woestijn.

Ruimtesonde Hayabusa 2 (Slechtvalk 2) stuurde de capsule met de bijzondere lading zaterdag op 220.000 kilometer van de aarde terug. Het ruimtevaartuig, dat zelf nog doorgaat met zijn missie, werd in december 2014 gelanceerd om 300 miljoen kilometer verderop materiaal te verzamelen op Ryugu. Dat lukte. Het gaat om monsters van het oppervlak en, voor het eerst, ook uit de ondergrond van een asteroïde.

Ryugu is 900 meter in doorsnee en weegt ongeveer 450 miljoen ton. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden, door de analyse van de verkregen monsters. Deze bevatten volgens missiemanager Makoto Yoshikawa misschien wel organisch materiaal. Dit zou "de bron van het leven op aarde" kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat asteroïden ooit water naar onze planeet hebben gebracht.

Gedetailleerde analyses van het verzamelde gesteente en stof zullen volgend jaar juni beginnen. Een deel van de monsters zal in 2022 door JAXA aan de NASA en aan onderzoekers in andere landen ter beschikking worden gesteld. In 2010 bracht een eerder model van de Hayabusa voor het eerst bodemmonsters van een asteroïde naar de aarde.

Meer uit Buitenland

YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

1 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

3 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

4 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

8 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

9 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

11 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

13 uur geleden