Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse capsule met materiaal van asteroïde terug op aarde

Japanse capsule met materiaal van asteroïde terug op aarde

TOKYO (ANP/DPA) - De capsule met bodemmonsters van de asteroïde Ryugu is volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA terug op aarde. De landing in Australië verliep volgens plan. "We hebben de capsule gevonden! Samen met de parachute! Wow!", aldus de jubelende tweet, nadat het object met een doorsnee van 40 centimeter zondagochtend (lokale tijd) vanuit een helikopter was gelokaliseerd in de Woomera-woestijn.

Ruimtesonde Hayabusa 2 (Slechtvalk 2) stuurde de capsule met de bijzondere lading zaterdag op 220.000 kilometer van de aarde terug. Het ruimtevaartuig, dat zelf nog doorgaat met zijn missie, werd in december 2014 gelanceerd om 300 miljoen kilometer verderop materiaal te verzamelen op Ryugu. Dat lukte. Het gaat om monsters van het oppervlak en, voor het eerst, ook uit de ondergrond van een asteroïde.

Ryugu is 900 meter in doorsnee en weegt ongeveer 450 miljoen ton. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden, door de analyse van de verkregen monsters. Deze bevatten volgens missiemanager Makoto Yoshikawa misschien wel organisch materiaal. Dit zou "de bron van het leven op aarde" kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat asteroïden ooit water naar onze planeet hebben gebracht.

Gedetailleerde analyses van het verzamelde gesteente en stof zullen volgend jaar juni beginnen. Een deel van de monsters zal in 2022 door JAXA aan de NASA en aan onderzoekers in andere landen ter beschikking worden gesteld. In 2010 bracht een eerder model van de Hayabusa voor het eerst bodemmonsters van een asteroïde naar de aarde.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

7 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

7 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

8 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

8 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

9 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

9 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

10 uur geleden