Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse burgemeester: laat alleen mannen nu boodschappen doen

Japanse burgemeester: laat alleen mannen nu boodschappen doen

OSAKA (ANP/AFP) - De burgemeester van de Japanse stad Osaka krijg fikse kritiek te verduren, omdat hij suggereerde dat mannen tijdens de coronacrisis beter de boodschappen kunnen doen dan vrouwen. Vrouwen zouden daar volgens burgemeester Ichiro Matsui "te lang over doen", meldt persbureau Kyodo.

In Japan geldt de noodtoestand vanwege de coronapandemie. Inwoners van sommige gebieden is verzocht minder vaak te winkelen en slechts één familielid de boodschappen te laten doen.

Burgemeester Ichiro Matsui zei vrijdag tegen verslaggevers dat mannen die taak het beste op zich kunnen nemen. "Mannen kunnen snel dingen oppikken die zij moeten hebben en weer gaan", zei de burgemeester. "Daarom is het denk ik goed als zij de boodschappen doen en menselijk contact vermijden." Vrouwen "doen er lang over terwijl zij rondkijken" en "twijfelen over dit en dat", zei Matsui.

Op sociale media krijgt de burgervader van Osaka, de tweede stad van Japan, het verwijt dat zijn uitspraken respectloos zijn tegenover zowel mannen als vrouwen. Zelf zei hij vrijdag dat zijn opmerkingen wellicht als achterhaald worden bestempeld, maar wel van toepassing zijn binnen zijn familie.

Meer uit Buitenland

500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

2 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

3 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

4 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

4 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

4 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

6 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

6 uur geleden