Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse burgemeester: laat alleen mannen nu boodschappen doen

Japanse burgemeester: laat alleen mannen nu boodschappen doen

OSAKA (ANP/AFP) - De burgemeester van de Japanse stad Osaka krijg fikse kritiek te verduren, omdat hij suggereerde dat mannen tijdens de coronacrisis beter de boodschappen kunnen doen dan vrouwen. Vrouwen zouden daar volgens burgemeester Ichiro Matsui "te lang over doen", meldt persbureau Kyodo.

In Japan geldt de noodtoestand vanwege de coronapandemie. Inwoners van sommige gebieden is verzocht minder vaak te winkelen en slechts één familielid de boodschappen te laten doen.

Burgemeester Ichiro Matsui zei vrijdag tegen verslaggevers dat mannen die taak het beste op zich kunnen nemen. "Mannen kunnen snel dingen oppikken die zij moeten hebben en weer gaan", zei de burgemeester. "Daarom is het denk ik goed als zij de boodschappen doen en menselijk contact vermijden." Vrouwen "doen er lang over terwijl zij rondkijken" en "twijfelen over dit en dat", zei Matsui.

Op sociale media krijgt de burgervader van Osaka, de tweede stad van Japan, het verwijt dat zijn uitspraken respectloos zijn tegenover zowel mannen als vrouwen. Zelf zei hij vrijdag dat zijn opmerkingen wellicht als achterhaald worden bestempeld, maar wel van toepassing zijn binnen zijn familie.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

8 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

14 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

17 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

18 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

21 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

23 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

23 uur geleden