Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Japan ziet af van gebruik coronavaccin AstraZeneca'

'Japan ziet af van gebruik coronavaccin AstraZeneca'

TOKIO (ANP) - Japan zal naar alle waarschijnlijkheid geen gebruik gaan maken van het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, meldt de Japanse publieke omroep NHK. De Japanse regering neemt dat besluit ondanks de verwachting dat het AstraZeneca-vaccin er vrijdag door de toezichthouder wordt goedgekeurd.

Het afzien van het AstraZeneca-vaccin zou zijn ingegeven door bezorgdheid om de zeer zeldzame bijwerking van trombose, oftewel bloedstolsels. De Japanse regering verwacht dat vrijdag ook het coronavaccin van Moderna formeel wordt goedgekeurd. Dat vaccin moet gaan helpen om de Japanse vaccinatiecampagne, een van de langzaamste van de ontwikkelde wereld, op stoom te laten komen.

Japan kampt de laatste weken met een toename van het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen. De regering heeft onlangs voor meerdere prefecturen waaronder Tokio en Osaka de noodtoestand afgekondigd. In het land heerst toenemende bezorgdheid over de Olympische Spelen, die in juli en augustus moeten gaan plaatsvinden.

De totale aantallen coronabesmettingen en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 vallen in Japan, een land met 126 miljoen inwoners, nog relatief mee. In totaal zijn er ruim 0,7 miljoen besmettingen vastgesteld. Het land heeft tot dusver zo'n 12.000 coronadoden te betreuren.

Meer uit Buitenland

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

4 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

4 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

6 uur geleden
Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

6 uur geleden
Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

9 uur geleden
Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

11 uur geleden
EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

12 uur geleden