Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan zet zwaarder in op kernenergie

Japan zet zwaarder in op kernenergie

TOKIO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Japan ziet zich ruim een decennium na de kernramp bij Fukushima genoodzaakt om steeds zwaarder in te zetten op kernenergie. Het land wil minder afhankelijk worden van de import van energie en herhaling voorkomen van de problemen die deze zomer ontstonden, toen de elektriciteitsvoorziening tijdens een hittegolf onder grote druk kwam te staan.

Premier Fumio Kishida verklaarde dat de regering overweegt kernreactoren van de nieuwste generatie te laten bouwen. Ook worden nog eens zeven bestaande reactoren opnieuw opgestart. "Het gebruik van kernenergie en hernieuwbare energie is essentieel voor de groene transformatie", zei de Japanse leider tijdens een regeringsoverleg. "De Russische invasie heeft de internationale energiesituatie veranderd."

Kishida laat ook kijken of bestaande kernreactoren langer in gebruik kunnen blijven. Zwaarder inzetten op kernenergie gaat mogelijk niet zonder verzet vanuit de samenleving. Ook lokale overheden hebben inspraak en kunnen dwars liggen. Dat kan het opstarten van kernreactoren aanzienlijk vertragen.

Gevoelig

Het gebruik van kerncentrales ligt in Japan gevoelig in de nasleep van Fukushima. Daar kwam in 2011 na een aardbeving en tsunami straling vrij bij een kerncentrale. Veel Japanners moesten uit het gebied worden geëvacueerd. Na de ramp zijn ook andere kerncentrales stilgelegd. Inmiddels zijn weer 10 van de 33 Japanse kernreactoren in gebruik.

Toch is de eilandenstaat nog erg afhankelijk van hulpbronnen als kolen en gas. De kwetsbaarheid van de energievoorziening bleek afgelopen juni. Toen ging het land gebukt onder een ernstige hittegolf. De autoriteiten zagen zich genoodzaakt om particulieren en bedrijven te vragen om energie te besparen. Meerdere ondernemingen gaven daar gehoor aan, bijvoorbeeld door airconditioners minder hard te laten draaien.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

2 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

4 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

6 uur geleden