Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan wil vaccineren, maar kampt met injectienaaldentekort

Japan wil vaccineren, maar kampt met injectienaaldentekort

TOKIO (ANP/RTR) - Een tekort aan speciale injectienaalden zorgt in Japan voor problemen in de aanloop naar de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Er wordt gevreesd dat miljoenen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech verloren kunnen gaan.

Het 126 miljoen inwoners tellende Japan begint woensdag met vaccineren. Het land heeft 144 miljoen doses besteld bij farmaceut Pfizer. Die worden geleverd in flesjes waar zes doses uitgehaald kunnen worden, maar daar is wel een speciale injectienaald voor nodig. Met de spuiten die klaarlagen in Japan kunnen vijf doses worden bemachtigd.

De regering heeft bedrijven gevraagd om meer nauwkeurige injectienaalden te produceren, maar het is zeer de vraag of dat tijdig gaat lukken. Producent Nipro Corp zei dat het maanden duurt om de productie flink op te voeren. "We proberen nog steeds deze speciale injectienaalden te bemachtigen", erkende kabinetssecretaris Katsunobu Kato.

Olympische Spelen

Die topbestuurder bevestigde dat restvloeistof verloren gaat als het niet lukt voldoende van die injectienaalden in te kopen. "Met betrekking op wat overblijft in flesjes en naalden: wat niet is gebruikt wordt weggegooid." Het ministerie van Volksgezondheid wilde niet zeggen of bij de bestelling van de 144 miljoen doses ook is uitgegaan van zes doses per flesje.

Er is de regering veel aan gelegen om snel mensen te vaccineren. Japan wil later dit jaar de Olympische Spelen houden. Die moesten eerder al een jaar worden uitgesteld.

Meer uit Buitenland

Huis VS stelt in resolutie antizionisme gelijk aan antisemitisme

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.

1 uur geleden
Biden: weet niet of ik herkiesbaar was als Trump niet meedeed

WESTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden betwijfelt of hij herkiesbaar zou zijn als president als hij het niet zou opnemen tegen Donald Trump. Dat heeft hij gezegd bij een bijeenkomst even buiten Boston waar geld werd opgehaald voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van de Democraten.

3 uur geleden
Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

4 uur geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

4 uur geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

6 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

6 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israƫlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israƫlische burgers hebben aangevallen.

7 uur geleden