Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan overweegt raketafweersysteem Aegis op schepen te zetten

Japan overweegt raketafweersysteem Aegis op schepen te zetten

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - Japan overweegt het Amerikaanse raketafweersysteem Aegis op schepen te laten installeren. Het systeem moet de Japanners beschermen tegen mogelijke raketaanvallen door Noord-Korea. Aegis zou eigenlijk op land worden geplaatst, maar de regering besloot eerder dit jaar om dat project op te schorten.

De aankoop van het Amerikaanse systeem ligt in Japan gevoelig. De plaatsing van de Aegis-systemen kost miljarden dollars en er waren zorgen over de veiligheid van omwonenden. Minister van Defensie Nobuo Kishi heeft nu gezegd dat de regering inzet op "twee schepen met het Aegis-systeem".

De plaatsing van Aegis op schepen moet formeel nog wel worden goedgekeurd door het kabinet. Dat gebeurt naar verwachting voor het eind van het jaar. Een ingewijde stelt dat de kosten van het project fors hoger kunnen uitvallen als het raketafweersysteem niet op land wordt geplaatst. Ook kan dat leiden tot jarenlange vertraging.

Meer uit Buitenland

Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

1 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

2 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

2 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

4 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

4 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

6 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

6 uur geleden