
'Japan moet miljarden pompen in chipindustrie'
TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan moet de komende jaren miljarden pompen in de ontwikkeling van de chipsector. Dat is nodig om de verouderde chipindustrie in het land nieuw leven in te blazen en achterstanden op landen als Taiwan en Zuid-Korea in te lopen. Dat heeft de belangrijkste adviseur van de Japanse regering op chipgebied gezegd.
De tekorten aan chips zitten de wereldwijde productie van koelkasten tot spelconsoles en auto's in de weg. De tekorten hebben regeringen in China, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan ertoe gezet hun binnenlandse productie op te voeren. Japan is evenwel kwetsbaar omdat Japanse fabrikanten tientallen jaren te weinig in de sector hebben geïnvesteerd. Het land moet ongeveer twee derde van de chips invoeren.
Volgens Tetsuro Higashi, die eerder voorzitter was van tech- en chipbedrijf Tokyo Electron en nu aan het hoofd staat van een deskundigenpanel dat de regering adviseert, gaat het alleen dit jaar gaat om een bedrag van omgerekend dik 7,5 miljard euro. De komende jaren gaat het ook om miljarden.
Lokale chipproductie
Ondertussen hebben verschillende landen en economische machtsblokken zoals China, de VS en de Europese Unie aangegeven miljarden te investeren in lokale chipproductie. Daarmee willen ze de basiscomponenten voor de meeste moderne apparaten en militaire systemen veiligstellen.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft 52 miljard dollar gereserveerd om de binnenlandse chipfabricage te steunen. Die investering is deels een reactie op de versnelling die China beloofde op het gebied van halfgeleiders. Zuid-Koreaanse bedrijven als Samsung Electronics en SK Hynix trekken over een periode van tien jaar 450 miljard dollar uit voor onderzoek naar en uitbreiding van chipproductie. Marktleider TSMC uit Taiwan heeft alleen al voor de komende drie jaar 100 miljard dollar uitgetrokken voor chipinvesteringen.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
4 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
5 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
7 uur geleden