Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan mag sterilisatie voor geslachtsverandering niet verplichten

Japan mag sterilisatie voor geslachtsverandering niet verplichten

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - Japan mag burgers niet verplichten om zich te laten steriliseren als ze hun geslacht voor de wet willen veranderen. Dat is strijdig met de grondwet, oordeelde het hooggerechtshof volgens Japanse media.

De Japanse omroep NHK omschrijft de uitspraak als een mijlpaal. De zaak was aangespannen door een persoon die sinds haar geboorte als man staat geregistreerd, maar zich inmiddels als vrouw identificeert.

De vrouw kreeg gelijk van het hoogste hof. Dat oordeelde dat de verplichte sterilisatie strijdig is met de lichamelijke onaantastbaarheid van burgers, het uitgangspunt dat mensen vrij moeten kunnen beslissen wat er met hun lichaam gebeurt.

Criteria

In Japan moet voldaan worden aan allerlei criteria voordat een wettelijke geslachtsverandering mogelijk is. Een vereiste is dat mensen zich niet meer kunnen voortplanten, wat in de praktijk betekent dat ze zich moeten laten steriliseren.

Andere criteria zijn dat mensen meerderjarig en ongetrouwd zijn, geen minderjarige kinderen hebben en de diagnose genderdysforie hebben gekregen. Daarmee moeten ze aantonen dat hun officiële geboortegeslacht niet bij ze past.

Schending van rechten

Ook moeten mensen voor een geslachtsverandering zorgen dat hun genitaliën overeenkomen met die van het geslacht dat ze willen aannemen. Daar had de vrouw ook bezwaar tegen gemaakt. Het hof verwees dat punt terug naar een lagere rechter.

De klager wilde haar geslacht voor de wet laten aanpassen zonder operatie. Haar advocaten noemden de verplichte ingrepen lichamelijk en financieel erg ingrijpend en een schending van de rechten van hun cliënt.

De vrouw, wier identiteit niet bekend is gemaakt, noemde de uitspraak van het hof in een verklaring "erg onverwacht". Ze noemde het wel teleurstellend dat er nog geen definitief oordeel ligt over alle punten die ze aandroeg.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

7 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

7 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

10 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

10 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

11 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

12 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

12 uur geleden