Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan mag afvalwater Fukushima in zee lozen van atoomwaakhond

Japan mag afvalwater Fukushima in zee lozen van atoomwaakhond

TOKIO (ANP/RTR) - Japan mag water dat is gebruikt voor het koelen van de kerncentrale in Fukushima in de Stille Oceaan lozen. Uit een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) komt naar voren dat het behandelde water veilig kan worden afgevoerd. In maart 2011 werd de oostkust van Japan getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Hierdoor raakte de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd.

Het IAEA deed twee jaar lang onderzoek naar plannen van Japan om het water te lozen. Volgens het IAEA is het water inmiddels bijna helemaal vrij van radioactieve straling en voldoet het aan de veiligheidsstandaarden van het agentschap. Het lozen van het water gaat zo’n dertig tot veertig jaar duren.

China is het oneens met het plan van Japan om het water te lozen. Beijing is bang dat het de kwaliteit van het zeewater verslechtert en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Volgens de Japanse overheid is het water minder bevuild door radioactieve straling dan afvalwater dat door kerncentrales in China wordt geloosd. Volgens China is dat een scheve vergelijking die "de publieke opinie misleidt".

Zorgen over lozingen

Ook in Japan maken groepen zich zorgen. Vissers zijn bang dat het lozen van afvalwater ertoe kan leiden dat hun producten niet meer worden gekocht. Na de ramp van 2011 werden producten uit de regio een hele tijd niet gekocht vanwege de gezondheidsrisico’s.

De Japanse premier Fumio Kishida zei dat het de taak van Japan is om "gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en op een transparante manier" uitleg te blijven geven over de ontwikkelingen rond de kerncentrale.

Meer uit Buitenland

Poetin dinsdag naar Noord-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat dinsdag naar Noord-Korea, maakt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bekend. Hij blijft daar tot woensdag en vliegt dan door naar Vietnam.

19 minuten geleden
VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

50 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

1 uur geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

1 uur geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden