Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan laat helemaal geen toeschouwers toe in Tokio bij Spelen

Japan laat helemaal geen toeschouwers toe in Tokio bij Spelen

TOKIO (ANP/RTR) - De Olympische Spelen worden in Tokio voor lege tribunes afgewerkt. Het organisatiecomité heeft in overleg met de Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om vanwege coronazorgen helemaal geen publiek toe te laten op de sportlocaties in de hoofdstad.

"Het spijt me voor iedereen die kaartjes heeft gekocht", aldus voorzitter Seiko Hashimoto van de organisatie. De partijen besloten in maart al om geen buitenlandse sportliefhebbers toe te laten tot Japan tijdens de Spelen. Het was de bedoeling dat inwoners van Japan wel de Spelen mochten bezoeken. De stadions zouden voor 50 procent gevuld mogen worden, met een maximum van 10.000 bezoekers. Artsen en andere medisch deskundigen zeiden de afgelopen weken dat het echter beter zou zijn voor de druk op de gezondheidszorg om helemaal geen fans toe te laten.

De Japanse regering besloot donderdag om wederom de noodtoestand uit te roepen in Tokio, omdat het aantal coronagevallen in de hoofdstad de laatste dagen weer snel toeneemt. De noodtoestand geldt tot 22 augustus. Enkele uren later besloten de betrokken partijen ook om helemaal geen fans toe te laten.

Toegangsbewijzen terugbetalen

Het weren van buitenlandse toeschouwers betekende dat de Japanse organisatie zo'n 600.000 verkochte toegangsbewijzen moest terugbetalen. Vanuit Nederland waren ongeveer 15.000 kaarten voor de Spelen gekocht. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak in maart van "een noodzakelijk offer" om buitenlandse fans niet toe te laten. Het was volgens Bach nodig om de veiligheid van de Japanse bevolking te kunnen garanderen.

Het grootste deel van de 4,5 miljoen tickets ging naar Japanners. Vanwege de beperkingen van de capaciteit zou via een loting worden bepaald wie de tribunes op zou mogen tijdens de Spelen. Bijna twee weken voor de openingsceremonie, op vrijdag 23 juli, heeft Japan besloten de tribunes leeg te houden bij het grootste sportevenement ter wereld. Het is nog onduidelijk of op de sportlocaties buiten Tokio wel publiek welkom is.

"Het is heel jammer dat de Spelen met zo'n gelimiteerd format gehouden moeten worden", aldus Hashimoto. Het betekent ook een nieuwe financiële klap voor Japan, dat al zoveel extra kosten heeft moeten maken omdat de Spelen met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het land had in eerste instantie begroot met de kaartverkoop 815 miljoen dollar binnen te halen, omgerekend bijna 700 miljoen euro.

Meer uit Sport

Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

5 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

5 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

6 uur geleden
Eindzege Romandië voor Rodríguez, slotrit voor Godon

VERNIER (ANP) - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De slotrit, met start en finish in Vernier, was een prooi voor de Fransman Dorian Godon. Het was de tweede ritzege in Romandië voor de renner van Decathlon-AG2R.

7 uur geleden
Motorcoureur Bendsneyder breekt opnieuw sleutelbeen

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft bij een val in de Grote Prijs van Spanje een sleutelbeen gebroken. Dat bevestigde de organisatie van de MotoGP. Bendsneyder komt uit in de Moto-2-klasse. Hij had de race op het circuit van Jerez de la Frontera al vroeg moeten verlaten.

8 uur geleden
Titelverdediger Bagnaia boekt eerste zege van seizoen in MotoGP

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Regerend wereldkampioen Francesco Bagnaia heeft voor het derde jaar op rij de Grote Prijs van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Italiaan van Ducati liep daarmee in de WK-stand in op Jorge Martín. De Spanjaard van Pramac Racing ging in leidende positie onderuit op het circuit van Jerez de la Frontera en moest de strijd staken.

8 uur geleden
Tennisser Griekspoor schakelt Rune uit in Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft de vierde ronde bereikt van het masterstoernooi in Madrid. De beste tennisser van Nederland was met 6-4 4-6 6-3 te sterk voor de Deen Holger Rune, de nummer 12 van de wereld.

10 uur geleden