Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan herdenkt aardbeving, tsunami en kernramp van 2011

Japan herdenkt aardbeving, tsunami en kernramp van 2011

TOKIO (ANP/AFP) - In Japan is donderdag herdacht dat met name het noordoosten van het land 10 jaar geleden werd getroffen door een driedubbele ramp: een aardbeving, een tsunami die daaruit resulteerde, en weer als gevolg daarvan de kernramp in Fukushima. De driedubbele catastrofe trof Japan hard, met bijna 18.500 doden en vermisten.

Het grootste deel van het dodental werd veroorzaakt door de enorme vloedgolf, die even hoog was als sommige gebouwen aam de Japanse kust. De tsunami werd veroorzaakt door de eerdere aardbeving, die een kracht van 9.0 had.

De daaropvolgende nucleaire ramp bij de door overstroming geteisterde kerncentrale van Fukushima, waar de kernen van drie reactors smolten, heeft hele steden jarenlang onbewoonbaar gemaakt vanwege de straling. Tienduizenden Japanners hebben huis en haard moeten verlaten omdat hun leefomgeving te zeer besmet was geraakt. Het was het ernstigste nucleaire ongeval sinds de ramp in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986.

Voor de herdenking zijn in Japan donderdag veel openbare maar vanwege de coronapandemie kleinschalige ceremonies gepland. Om 14.46 uur lokale tijd, het exacte tijdstip waarop in 2011 de aardbeving plaatsvond, word één minuut stilte in acht genomen. Keizer Naruhito en premier Yoshihide Suga zullen allebei een toespraak houden in het Nationaal Theater in Tokio.

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

17 minuten geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

1 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

5 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

7 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

9 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

10 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

10 uur geleden