Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan herdenkt aardbeving, tsunami en kernramp van 2011

Japan herdenkt aardbeving, tsunami en kernramp van 2011

TOKIO (ANP/AFP) - In Japan is donderdag herdacht dat met name het noordoosten van het land 10 jaar geleden werd getroffen door een driedubbele ramp: een aardbeving, een tsunami die daaruit resulteerde, en weer als gevolg daarvan de kernramp in Fukushima. De driedubbele catastrofe trof Japan hard, met bijna 18.500 doden en vermisten.

Het grootste deel van het dodental werd veroorzaakt door de enorme vloedgolf, die even hoog was als sommige gebouwen aam de Japanse kust. De tsunami werd veroorzaakt door de eerdere aardbeving, die een kracht van 9.0 had.

De daaropvolgende nucleaire ramp bij de door overstroming geteisterde kerncentrale van Fukushima, waar de kernen van drie reactors smolten, heeft hele steden jarenlang onbewoonbaar gemaakt vanwege de straling. Tienduizenden Japanners hebben huis en haard moeten verlaten omdat hun leefomgeving te zeer besmet was geraakt. Het was het ernstigste nucleaire ongeval sinds de ramp in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986.

Voor de herdenking zijn in Japan donderdag veel openbare maar vanwege de coronapandemie kleinschalige ceremonies gepland. Om 14.46 uur lokale tijd, het exacte tijdstip waarop in 2011 de aardbeving plaatsvond, word één minuut stilte in acht genomen. Keizer Naruhito en premier Yoshihide Suga zullen allebei een toespraak houden in het Nationaal Theater in Tokio.

Meer uit Buitenland

Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

44 minuten geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

1 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Pro-Oekraïense demonstraties in heel Europa na twee jaar oorlog

BERLIJN (ANP/AFP/BELGA) - In heel Europa zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer in Berlijn, Londen en Parijs waren er grote demonstraties. Daarbij werd opgeroepen tot aanhoudende steun van het Westen voor dat land, twee jaar na de grootschalige Russische invasie.

3 uur geleden
Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

4 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

6 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

7 uur geleden