Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan heeft nieuwe premier: Fumio Kishida

Japan heeft nieuwe premier: Fumio Kishida

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - Het Japanse parlement heeft Fumio Kishida verkozen tot nieuwe premier van het land. Hij vervangt zijn partijgenoot Yoshihide Suga, die opstapte na ongeveer een jaar aan de macht te zijn geweest. De 64-jarige Kishida krijgt als minister-president te maken met allerlei uitdagingen in het binnen- en buitenland. Het gaat onder meer om de coronapandemie, de vergrijzing van de Japanse bevolking en de soms moeizame relatie met China.

De vorige premier Suga (72) lag in Japan onder vuur vanwege zijn coronabeleid. Hij besloot uiteindelijk om zich niet herkiesbaar te stellen en plaats te maken voor een partijgenoot. Kishida versloeg in de strijd om het leiderschap van zijn partij vervolgens meerdere tegenkandidaten, onder wie de populaire minister Taro Kono. Die stuurt het Japanse vaccinatieprogramma aan.

De conservatieve Liberaal-Democratische Partij van Kishida domineert momenteel het parlement. Hij kreeg in het lagerhuis bij de stemming over het premierschap 311 stemmen, tegenover 124 voor oppositieleider Yukio Edano. De Japanse omroep NHK bericht dat Kishida van plan is meteen nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven. Die moeten al over enkele weken plaatsvinden.

Kishida is in het verleden onder meer minister van Buitenlandse Zaken geweest. Hij organiseerde volgens NHK in die rol het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan Hiroshima, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is verwoest door een Amerikaanse atoombom. Toenmalig president Barack Obama bezocht de stad in 2016.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

11 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

13 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

14 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden