Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan geeft ruim 1,6 miljard yen uit aan staatsbegrafenis Abe

Japan geeft ruim 1,6 miljard yen uit aan staatsbegrafenis Abe

TOKIO (BLOOMBERG/ANP) - De staatsbegrafenis voor voormalig premier Shinzo Abe, die twee maanden geleden werd doodgeschoten bij een campagne-evenement, gaat ongeveer 1,65 miljard yen (pakweg 11,8 miljoen euro) kosten. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die dinsdag door de Japanse regering is bekendgemaakt. Eerder meldde persbureau Kyodo News op basis van meerdere bronnen dat het om 1 miljard yen (ruim 7,1 miljoen euro) zou gaan.

De regering keurde eind augustus een budget van 250 miljoen yen goed voor de begrafenis, maar kreeg veel kritiek omdat dat bedrag als onrealistisch werd beschouwd. De hoge kosten kunnen de publieke oppositie tegen de staatsbegrafenis verder versterken. Uit een reeks opiniepeilingen is gebleken dat de Japanse bevolking in meerderheid tegen het evenement is dat op 27 september is gepland. Het is voor het eerst sinds 1967 dat een dergelijke uitvaart voor een Japanse politicus wordt gehouden.

Abe was de langst dienende premier van het Aziatische land, maar niet onomstreden. Veel Japanners waren tegen zijn beleid om het leger te versterken en een reeks schandalen tijdens zijn ambtstermijn leidde tot boosheid.

Meer uit Buitenland

Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

58 minuten geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

2 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

3 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

4 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

5 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

6 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

8 uur geleden