Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Janssen blijft voorlopig 'kleinste' coronavaccin dat we hebben

Janssen blijft voorlopig 'kleinste' coronavaccin dat we hebben

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid voorlopig geen nieuwe prikafspraken met het coronavaccin van Janssen inplant, heeft geen grote volgen voor het vaccinatieprogramma. Janssen heeft nog niet veel doses geleverd en er zijn niet veel mensen die het vaccin toegediend hebben gekregen. Het is het 'kleinste' van de vier vaccins die nu beschikbaar zijn. Bovendien liggen er genoeg andere vaccins op de plank om de plannen te veranderen. Nederland kan het zich veroorloven om het Janssen-vaccin voorlopig veel minder te gebruiken, zei de Gezondheidsraad ook.

Het vaccin van Janssen is het jongste middel dat beschikbaar is voor het voorkomen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. In maart kreeg het vaccin goedkeuring, in april kwamen de eerste flesjes aan bij het distributiecentrum in Oss. De vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca waren eerder al goedgekeurd.

Het Nederlandse vaccin zou kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Tegelijk is de kans vrij klein dat de jonge volwassenen die nu nog moeten worden gevaccineerd, ernstig ziek worden na een coronabesmetting. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te gebruiken voor die groep. Het kabinet volgt dat advies.

11 miljoen doses

Nederland heeft in totaal iets meer dan 11 miljoen doses van het vaccin uit Leiden besteld. Daarvan zouden 3 miljoen in het tweede kwartaal worden geleverd, dus in de maanden april, mei en juni. Coronaminister Hugo de Jonge meldde vorige week al dat er waarschijnlijk maar 1 miljoen doses komen in die maanden, en tot nu toe heeft Janssen ruim 530.000 doses daadwerkelijk geleverd. Ter vergelijking: van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zijn ongeveer 7,6 miljoen doses binnengekomen, bij AstraZeneca staat de teller op ruim 2,4 miljoen geleverde doses en Moderna heeft tot nu toe 1,1 miljoen vaccindoses naar Nederland laten brengen.

Ook qua aantal gezette prikken blijft Janssen achter op de anderen. Iets meer dan 150.000 mensen in Nederland hebben het vaccin uit Leiden gekregen. Dat hoeft maar één keer te worden toegediend. De vaccineerders hebben inmiddels 6,6 miljoen Pfizer-prikken gezet, ongeveer 2 miljoen AstraZeneca-prikken en ruim 600.000 prikken met Moderna.

Janssen wil niet reageren op het besluit van De Jonge.

Meer uit Gezond

Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

1 dag geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

6 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

1 week geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

1 week geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

1 week geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

1 week geleden