Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jan Paternotte is nieuwe fractievoorzitter van D66

Jan Paternotte is nieuwe fractievoorzitter van D66

DEN HAAG (ANP) - Jan Paternotte is de nieuwe fractievoorzitter van D66. De huidige coronawoordvoerder van de partij neemt het stokje over van Sigrid Kaag, die maandag werd beëdigd als vicepremier en minister van Financiën. Haar tweede man Rob Jetten is minister voor Klimaat en Energie geworden.

Paternotte (37) kwam in 2017 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij elf jaar lang lid van de gemeenteraad van Amsterdam, waarvan de laatste drie jaar ook als fractieleider. Eerder was hij ook voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66.

Dat de op een na grootste fractie in de Kamer hem unaniem tot voorzitter heeft gekozen, noemt Paternotte "heel mooi". Hij belooft een bijdrage te zullen leveren aan nieuwe bestuurscultuur door "de debatten met open vizier in te gaan", al erkent hij dat er nog altijd "veel overlegd en gebeld" zal worden tussen de coalitiepartijen.

Heel tevreden

Maar ook andere partijen kunnen wat Paternotte betreft rekenen op een uitgestoken hand. Hij is "heel tevreden" over het coalitieakkoord en zal het kabinet "aanjagen er haast mee te maken". Maar er is volgens hem ook zeker ruimte voor de oppositie om mee te denken over concreet beleid. "Volgens mij kan dat." Hij zal het kabinet vooral controleren op beloftes die in het akkoord staan over de klimaataanpak en de verbetering van het onderwijs, voor D66 belangrijke onderwerpen.

Paternotte zegt wel te zullen blijven strijden tegen Kamerleden die complottheoriën bezigen en collega's bedreigen en intimideren. "Volgens mij hebben we nog nooit zó duidelijk gezien dat wat in de Tweede Kamer gebeurt, dat je dat terugziet in Nederland en niet op een mooie manier. Daar zullen wij altijd tegen opstaan."

De coronadebatten in de Tweede Kamer laat Paternotte vanaf nu over aan een collega uit de fractie. Wie dat wordt, is nog niet bekend. Volgende week worden nog nieuwe Kamerleden beëdigd die in de plaats komen van degenen die naar het kabinet zijn vertrokken.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

2 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

3 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

4 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

5 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

5 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

5 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

5 uur geleden