Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jakobsen sprint bij debuut naar ritwinst in Tour de France

Jakobsen sprint bij debuut naar ritwinst in Tour de France

NYBORG (ANP) - De Nederlander Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe van de Tour de France gewonnen. De rit, de tweede op Deens grondgebied, eindigde in Nyborg, kort na een passage over een 18 kilometer lange brug. Jakobsen, die rijdt voor Quick-Step Alpha Vinyl en debuteert in de Tour, versloeg in de massasprint de Belg Wout van Aert en de Deen Mads Pedersen. Van Aert, van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, neemt dankzij bonificatieseconden de gele trui over van zijn landgenoot Yves Lampaert.

Zondag volgt de derde en laatste etappe op Deense bodem. Het is een vlakke rit van Vejle naar Sønderborg. Na een reisdag gaat de Tour dan dinsdag verder in Frankrijk.

Meteen na de officiële start ontstond een kopgroep van vier renners: met Magnus Cort als thuisrijder en verder de Noor Sven Erik Bystrøm en de Fransen Cyril Barthe en Pierre Rolland. Cort en Bystrøm mikten op het veroveren van de bergtrui. Hun Franse medevluchters konden niet volgen toen de weg omhoog liep. Cort was drie keer de snelste en hield het kort erna voor gezien voorop. Bystrøm nam weer wat afstand, maar de voormalig wereldkampioen bij de beloften zag zijn solopoging een kleine 30 kilometer verder stranden.

Valpartijen

Op dat moment zagen de renners de brug over de Grote Belt al liggen. Kort voor het opdraaien werd er gevallen in het peloton waar de beste posities werden gezocht. Het leidde tot wat breuken in de grote groep en eenmaal voorbij de tolpoortjes had een breed uitgewaaierde groep de wind vol op kop. Amper op de brug was een valpartij met geletruidrager Lampaert als een van de slachtoffers. Dat leek slecht nieuws voor Jakobsen, voor wie de Belg vuil werk zou opknappen in de sprint. Maar Lampaert keerde vrij snel terug voorin.

De brug bleek een lange, niet al te spectaculaire aanloop naar een chaotische massasprint. Op het vasteland ging het goed mis met een massale valpartij waarbij zeker dertig renners betrokken waren. Maar Jakobsen had zijn helpers bij zich en wrong zich in de laatste honderden meters naar voren. Een kleine twee jaar na zijn zware ongeval in de Ronde van Polen boekte de 25-jarige sprinter uit Heukelum het mooiste succes uit zijn loopbaan.

Danny van Poppel sprintte naar de vierde plaats. In het klassement heeft Van Aert een seconde voorsprong op Lampaert, de Sloveen Tadej Pogacar staat derde. Mathieu van der Poel is zesde op 14 seconden van Van Aert.

Meer uit Sport

Kopecky ziet in Vos dé concurrente voor Ronde van Vlaanderen

OUDENAARDE (ANP/BELGA) - Marianne Vos heeft de afgelopen weken indruk gemaakt op Lotte Kopecky, de Belgische wereldkampioene die zondag als favoriet van start gaat in de Ronde van Vlaanderen. "Ze is terug op haar oude niveau", zei de kopvrouw van wielerploeg SD Worx-Protime tijdens een persbijeenkomst in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen.

30 minuten geleden
Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

WARSCHAU (ANP/AFP) - Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

34 minuten geleden
Van Aert geopereerd na val, deelname aan Giro d'Italia onzeker

DEN BOSCH (ANP) - Wielrenner Wout van Aert is donderdag succesvol geopereerd na zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen van een dag eerder. Daarbij liep de Belg van Visma - Lease a Bike een gebroken borstbeen, sleutelbeen en meerdere gebroken ribben op, zo hebben onderzoeken uitgewezen. Volgens de Nederlandse ploeg is het nog onzeker of Van Aert vanaf 4 mei kan meedoen aan de Giro d'Italia.

1 uur geleden
F1-team Williams denkt in Japan weer met twee auto's te racen

LONDEN (ANP/RTR) - Het Formule 1-team van Williams verwacht volgend weekend weer gewoon twee auto's beschikbaar te hebben voor de Grote Prijs van Japan. Afgelopen weekend moest de Amerikaan Logan Sargeant de race in Australië nog uitzitten omdat de renstal geen reservechassis had voor de gecrashte auto van ploeggenoot Alexander Albon. Het kapotte onderdeel moet komende week klaar zijn, verwacht Williams.

1 uur geleden
Alaphilippe en Asgreen kopmannen Quick-Step in Ronde van Vlaanderen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen zijn zondag de kopmannen van Soudal Quick-Step in de Ronde van Vlaanderen. De Deen Asgreen won de Belgische wielerklassieker drie jaar geleden.

3 uur geleden
Badmintonsters Jille en Seinen kunnen deelname aan Spelen vergeten

ROERMOND (ANP) - Debora Jille en Cheryl Seinen ontbreken komende zomer op de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse badmintonsters kunnen de komende periode niet meer genoeg punten behalen om te stijgen naar de top 16 van de wereldranglijst.

3 uur geleden
Pedersen lijkt na val te kunnen starten in Ronde van Vlaanderen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Mads Pedersen doet zondag normaal gesproken mee aan de Ronde van Vlaanderen. De Deense wielrenner heeft geen ernstige verwondingen overgehouden aan zijn val van woensdag in Dwars door Vlaanderen.

4 uur geleden